Kupujemy okap do kuchni

Bardzo często codzienne gotowanie i smażenie wiąże się z uciążliwymi zapachami. Wiele produktów spożywczych, jak chociażby ulubione brokuły, cebula czy kapusta, mają nieprzyjemny aromat podczas obróbki cieplnej. W takich sytuacjach z pomocą wychodzi okap, który nie tylko pochłania brzydkie zapachy, ale również usuwa nadmiar wilgoci, jaki zgromadził się w kuchennej przestrzeni. Wybór okapu pasującego do naszego pomieszczenia wcale nie jest prosty. Już na etapie planowania remontu, warto zdecydować się na konkretny model. Dziś na tapetę wezmę 3 najbardziej popularne rodzaje okapów.

Okapy podszafkowe

Jeżeli nie mamy zbyt dużo miejsca w kuchni, najlepszym wyborem będzie okap montowany pod szafką. Tego typu wyposażenie jest najczęściej wybierane przez osoby dysponujące aneksem kuchennym o małej powierzchni. Okapy podszafkowe sprawdzą się w domach, gdzie nie gotuje się zbyt często. Dużą ich zaletą jest prosty design, dzięki temu nie zaburzają aranżacji kuchni. Są schowane dyskretnie pod szafką i uruchamiane podczas przygotowywania posiłków na płycie do gotowania. Są to okapy pracujące jak pochłaniacze zapachu, czyli w układzie zamkniętym. Nie możemy ich podłączyć do przewodu kominowego.

Okapy kominowe

To klasyczne okapy kuchenne, które najczęściej montuje się przy ścianie. W ich górnej części znajduje się silnik, podłączony do szybu wentylacyjnego. Okapy te pracują znacznie sprawniej niż podszafkowe. Zaleca się je panią, które codziennie gotują i smażą na płycie. Okapy kominowe są bardzo wydajne i mają proste, geometryczne kształty, co pozwala na przymocowanie ich w kuchniach o nowoczesnym wzornictwie.

Okapy wyspowe

Marzeniem niejednej pani domu jest posiadanie dużej kuchni z wyspą. Warto wziąć pod uwagę, że obecność przestrzeni do gotowania w centralnym punkcie pomieszczenia wiąże się z zakupem specjalnego okapu. Tego typu wyposażenie jest zwykle pokaźnych rozmiarów, zajmują sporo miejsca, dlatego montuje się je tylko w pomieszczeniach dużych. Okapy wyspowe są kilkakrotnie droższe niż podszafkowe.

Kupując okap do kuchni, należy zwrócić uwagę na kilka parametrów, m.in. wydajność, która mierzona jest w metrach sześciennych/godzinę. Równie ważny jest poziom hałasu emitowany przez okap. Dobrej jakości AGD nie powinno przekraczać poziomu 50 dB. Inne opcje, takie jak minutnik czy czujnik czyszczenia są również mile widziane w tego rodzaju urządzeniach do kuchni.

Źródło ikony wpisu: dom.wp.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *