Kupujemy garnki do gotowania na parze

Nie jest tajemnicą, że nie tylko ważne jest to, co jemy, ale jak to jedzenie przygotowujemy. Zdrowe gotowanie, przy którym warzywa, owoce, mięso i inne produkty nie tracą zawartych w sobie witamin i składników odżywczych jest szalenie ważne. Dlatego coraz częściej decydujemy się na gotowanie na parze kosztem smażenia lub pieczenia. Poza tym potrawy gotowane na parze są bardziej dietetyczne, a ich czas przygotowania jest o wiele krótszy. Jeżeli do tej pory nie zaopatrzyliście się w odpowiednie naczynia, które ułatwią Wam przygotowanie dań na parze, to właśnie jest ten moment. Zanim pójdziecie do sklepu, przeczytajcie, czym warto się kierować podczas zakupu garnka do gotowania na parze.

źródło: pixabay.pl

źródło: pixabay.pl

Co musi posiadać odpowiedni garnek do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze powinny być wysokie i bardzo pojemne. W pokrywie musi znaleźć się otwór, służący do wyprowadzenia pary wodnej. Pokrywa powinna dobrze przylegać do garnka, aby podczas obróbki termicznej nie ulatniała się para w kuchni.

Każde naczynie do gotowania na parze składa się z garnka, sitka i pokrywy – te trzy elementy są niezbędne, aby przygotować smaczne i dietetyczne posiłki. Ważne jest także to, aby garnek posiadał uchwyty wykonane z materiału, który nie będzie się topił.

Jeżeli dopiero rozpoczynamy przygodę z gotowaniem na parze, wystarczy nam garnek jednopoziomowy. Warto sprawdzić, czy odpowiada nam smak potraw przyrządzonych na parze. Niewątpliwie jest on zdecydowanie inny od dań smażonych.

Polecam także wielopoziomowe garnki do gotowania na parze, w których można jednocześnie przygotować mięso, ryż oraz warzywa. Gotując na parze, należy wszystkie produkty układać we wskazanej kolejności, bo mięso będzie potrzebowało więcej czasu niż warzywa.

Z jakiego tworzywa wybrać garnek do gotowania na parze?

Na rynku dostępne są różne naczynia do gotowania na parze. Biorąc pod uwagę różnorodność materiałów, z jakich zostały wykonane, na pierwszym miejscu są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej.  Materiał ten charakteryzuje duża trwałość, odporność na zarysowanie i  długie trzymanie temperatury.

Kolejna grupa to szklane garnki do gotowania na parze. Dzięki temu, że skłonie wchodzi w interakcję z niklem, aluminium i żelazem, są zdrową opcją dla naszej gastronomii. Ich zaletą jest  to, ze potrawy nie zmieniają w nich smaku i aromatu. Są uniwersalne, bo można je stosować na gazie lub na płycie elektrycznej.

Najbardziej trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne są naczynia żeliwne. Równomiernie nagrzewają się i rozprowadzają ciepło, dzięki temu nie musimy często mieszać potrawy i doglądać, czy nic się nie przywiera do naczynia.

Na rynku kupimy także tanie garnki emaliowane, jednak coraz więcej osób rezygnuje z przygotowywania posiłków w tego typu naczyniach, gdyż jedzenie bardzo szybko się przypala, a nagrzewające uchwyty mogą powodować poparzenia.

Dobre garnki do gotowania na parze powinny być funkcjonalne, czyli takie, w których przygotujemy różne potrawy dla całej rodziny. Kupując naczynie, warto wziąć pod uwagę rodzaj płyty do gotowania, jaki mamy w wyposażeniu kuchni. Nie wszystkie garnki sprawdzą się na płycie indukcyjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *