Kulinarne savoir-vivre

Jak nie popełnić faux pas w restauracji podczas jedzenia posiłków? Szczególnie nam na tym zależy, kiedy znajdujemy się w wytwornym towarzystwie. W końcu gafę możemy popełnić w każdej chwili. Rzeczywiście, niektóre dania mogą wydawać się „kłopotliwe” do konsumowania. O sztuce jedzenia owoców morza pisałam już co nieco. Ostatnio sprawdziłam zasady dotyczące spożywania niektórych posiłków. Ciekawość wzbudziły owoce – jak się okazuje kulinarne savoir-vivre spożywania jabłek czy bananów to pewnego rodzaju ceremonia. O sztuce spożywania w restauracji owoców, ryb i nie tylko na dziś!

Owoce egzotyczne i polskie
Znajdujemy się na wytwornym przyjęciu w towarzystwie wyjątkowych gości. Bardzo często takie sytuacje są dla wielu osób stresogenne. Czasami zjedzenie jabłka lub banana może wydać się kłopotliwe. Czy wziąć owoce do ręki i gryźć kęs po kęsie? Chyba nie przystoi w takiej elicie. Na pewno dostaliśmy komplet sztućców do owoców albo dużą łyżkę i widelce. Niektóre owoce nie wymagają krojenie. Wtedy jemy je łyżką. Natomiast drobne owoce ze śmietaną lub cukrem pudrem spożywamy łyżeczką do herbaty.

owoce-gastronomie-hotele-pl A co z dużymi owocami? Pamiętajmy o używaniu noża! Zawsze kroimy jabłka i gruszki na cztery części. Ananasy serwuje się w kostkach lub połówkach. Jeżeli mamy ochotę na grapefruita, kroimy owoc na połówki. Banany kładziemy na talerzyk deserowy i ubieramy palcami. Zawsze jemy za pomocą widelca i noża – krojąc plasterek po plasterku. Inne owoce, typu: jagody, truskawki i poziomki, serwuje się bez ogonków w salaterkach.

Mięso, ryby i jajka
Do spożywania ryb i ślimaków powinny znaleźć się na stole specjalne sztućce (szeroki widelec i nóż ułatwiający oddzielanie mięsa od ości). Jedzenie ryb to kłopotliwa dla niektórych czynność. Zawsze możemy poprosić kelnera.savoir-vivre-owoce-morza-gastronomie-hotele-pl Rybę nacinamy nożem wzdłuż kręgosłupa i skrzeli. Następnie odcinamy mięso – poczujemy wtedy po nożem ości. Możemy powoli zjadać kawałki ryby. Obok zawsze mamy talerzyk, na którego odkładamy kręgosłup ryby i głowę.  Ciekawostką jest to, że niegdyś rybę jadło się dwoma widelcami.

Do drobiu używamy sztućców. Wyjątkiem są udka, które na końcu okręcone zostały w papier lub folię aluminiową – wtedy możemy jeść je palcami. Żeberka jemy zawsze palcami – pod warunkiem, że obok talerza znajduje się miseczka z wodą do płukania dłoni. Jajka na twardo próbujemy łyżeczką – rozpoczynając od obstukania skorupki.

W kulturze polskiej obowiązuje o wiele więcej zasad savoir-vivre na temat spożywania posiłków. W niektórych krajach Europy Zachodniej obyczaje są o wiele bardziej liberalne. Osobiście, polecam sięgać do poradników savoir-vivre. Dobre zachowanie się przy stole w końcu odzwierciedla nas samych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *