Galeria kieliszków do wina

W świecie win możemy wyróżnić trunki białe, czerwone, różowe i musujące. Ze względu na ich rodzaj istnieją kieliszki o różnym kształcie i wielkości. Odpowiednie szkło wydobywa charakter i smak wina. Kieliszki do wina nie powinny być barwione i ciężkie. Nóżka musi być długa, aby można było za nią złapać w celu uniknięcia ogrzewania kielicha dłonią, kiedy trunek jest wystarczająco ciepły. Najczęściej do stołu w restauracji podajemy kieliszki do wina białego, czerwonego i kieliszki do wódki.


Kieliszki do wina czerwonego
kieliszki-do-wina-czerwonegoDo wina czerwonego używa się kieliszków z dużą czaszką, która zwęża się ku górze i krótkiej nóżce. Im wino jest starsze, tym kieliszek powinien być większy. Naczynia mają pojemność około 250 mln. Trunek wlewamy do ¾ jego wysokości, co pozwala na wydobycie aromatu trunku. Kieliszki do wina czerwonego dzielą się na dwa typy: Bordeaux (w kształcie pękatej czaszki zwężającej się ku górze) oraz burgund (czaszka w kształcie tulipana, której krawędzie się rozchylają).

Kieliszki do wina białego i różowego
kieliszki-do-wina-białegoDo wina białego stosuje się kieliszki nieco wyższe niż do czerwonego w stożkowatym kształcie. Do młodych win różowych używa się kieliszków z lekko rozchylonym brzegiem. Smukłe i cienkie szkło sprawia, że białe wino dłużej pozostaje schłodzone.

Kieliszki do wina musującego i szampana
kieliszki-do-szampanaDo wina musującego używa się smukłym zwężających się ku górze kieliszków. Taki kształt sprawia, że bąbelki z szamana nie uciekają za szybko, a wąskie dno powoduje stały strumień bąbelków w szampanie. Kieliszki do wina musującego posiadają bardzo smukłą czaszkę i niewielki wylot. Naczynia napełnia się do ¾ wysokości, a szampan powinien stać w wiaderku z lodem. Podczas picia szampana należy kieliszek trzymać za nóżkę i nie obejmować dłonią jego czaszki. Długość nóżki powinna zmieścić palce.

Ważne jest to, aby kieliszki pochodziły z jednego kompletu i były ustawione według kolejności serwowania trunków. Najbliżej dłoni powinny stać szkła do tego wina, który zostanie podany jako pierwsze.  W restauracji dobrze prezentują się kieliszki kryształowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *