Espresso Macchiato na poranne przebudzenie

Kawa to zastrzyk energii każdego dnia. Bez małej czarnej po prostu nie można żyć. Kawa jest uwielbiana na całym świecie. Istnieje wiele kompozycji smakowych kawy, a punktem wyjścia do ich powstania jest naturalne espresso – czarny napój, który szczególnie umiłowali sobie Włosi. Na bazie espresso możemy stworzyć bardzo dobrą kawę macchiato. Kwintesencją aromatu jest mocny napar, który warto przygotować z dobrej małej czarnej, jeżeli chcemy tak naprawdę poczuć afirmację życia o poranku. 

Klasyczne espresso

pinterest

pinterest

Do przygotowania klasycznego espresso potrzebujemy około 7 gram świeżo zmielonej kawy (polecam kawę Riobę oraz Jacobs Kronung). Pierwsza kawa zawiera około 2% kofeiny, została zmielona na włoski sposób, ma bardzo intensywny aromat pełnego smaku Arabiki. Jacobs Kronung Espresso idealnie sprawdza się również parzona po turecku.

pinterest

pinterest

Wracając do espresso, warto pamiętać, iż objętość małej czarnej nie powinna być większa niż 30 ml. W restauracjach do espresso podawany jest kieliszek lub szklanka wody, które służą do przepłukania ust.

Espresso Macchiato

Osobiście wolę kawę z odrobiną mleka, dlatego idealne dla mnie jest espresso macchiato. Do kawy wystarczy dodać odrobinę spienionego mleka, aby przełamać tradycyjną gorycz kawy. Jacobs oferuje gotowy produkt Espresso Macchiato w łagodnym wydaniu, który łączy w sobie mocny smak kawy i delikatną mleczną piankę. Poranną kawę najlepiej jest przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Jeżeli nie posiadamy nowoczesnego ekspresu, możemy pobawić się w baristę. Potrzebujemy mleka o zawartości około 3% tłuszczu i świeżo zaparzonego espresso. Na gotową kawę układamy delikatnie spienione mleko. Ilość mleka i kawy powinna nosić się w proporcjach 1:1. Na koniec możemy wlać odrobinę syropu do kawy. Osobiście polecam syropy marki Rioba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *