Dobre menu w restauracji to podstawa

Każdy właściciel restauracji marzy o menu, które przyciągnie wielu klientów. Przygotowanie doskonałego jadłospisu nie musi być trudnym zadaniem. Warto zachować kilka podstawowych zasad, aby zaspokoić potrzeby wielu gości. Oto kilka moich wskazówek dla restauratorów, które zrodziły się w mojej głowie podczas obserwacji i analizowania menu wielu gastronomii, w jakich byłam przez ostatni rok.

Karta smaków

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Chyba największy błąd jaki popełniają właściciele restauracji to brak korespondencji między wystrojem wnętrza gastronomii a kartą dań. Nawet przepyszna kuchnia polska nie będzie tak smakować jeśli nie zatroszczymy się o odpowiednią oprawę. Elegancka zastawa, wykrochmalone serwetki, drewniane krzesła i ludowa muzyka – na pozór niewielkie dodatki w restauracji, a jakże istotne dla budowania atmosfery miejsca, w którym serwowana jest kuchnia polska. Po drugie sposób serwowania posiłków – pozostawia wiele do życzenia – biorąc pod uwagę wielu restauratorów. To w jaki sposób zostanie „skomponowany” posiłek jest równie ważne jak będzie smakował. Nie bez znaczenia mówi się, że jemy oczami i liczy się pierwsze wrażenie. Zanim ułożycie kartę menu zastanówcie się co chcielibyście zjeść w takim miejscu i takim regionie Polski jaki jest wasza restauracja. Nie podajcie w menu pstrąga nad morzem a oscypka na Mazurach.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Zdecydujcie się na potrawy, które kojarzą się z waszym regionem. Jeżeli ukierunkowaliście się na kuchnie świata, pożądajcie za jej smakiem i wprowadzajcie do menu coraz to nowe przekąski i dania, które sprawią, że będzie zawsze na czasie.

Apetyczny tekst

 Pamiętajcie, że karta powinna być ciekawa, przemyślana, ale i zwięzła. Każde menu powinno być przejrzyste i niezbyt długie. Powinny znaleźć się w nim takie informacje jak cena, gramatura i ewentualnie składniki potrawy. Równie ważny jest styl i kolorystyka karty. Pamiętajcie o tym, aby wygląd karty oddawał charakter waszej restauracji. Jeżeli jest to gastronomia w góralskim stylu, niech nie zabraknie w niej ornamentów folklorystycznych, charakterystycznych dla tego regionu. Zastosujcie kilka trików – jeżeli zależy wam na tym, aby jak niektóre dania były szczególnie „rozchwytywane” przez klientów, zaznaczcie je w ramce lub pogrubcie w tekście ich nazwy. Dla wielu osób ważne jest również to, aby menu było dostępne na stronie internetowej. Zatroszczcie się, aby wyglądało atrakcyjnie i zawierało apetyczne fotografie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *