Akcja: myjemy lodówkę bezszronową

Od kiedy w naszych domach pojawiły się lodówki non frost, rozmrażanie AGD do kuchni nie jest tak częste, jak w przypadku sprzętów szronowych. Nierzadko zapominamy o tej ważnej czynności i wykonujemy ją znacznie rzadziej niż powinniśmy. A myjąc i czyszcząc lodówkę, dbamy przecież o nasze zdrowie i dobrą jakość sprzętu AGD. Ponadto dzięki temu wyeliminujemy przykre zapachy występujące w lodówce oraz zapobiegniemy rozprzestrzeniania się pleśni, która nierzadko powstaje na długo zalegających na półkach produktach spożywczych. Aby czyszczenie lodówki weszło nam w krew, warto o tym pamiętać tak samo, jak o odkurzaniu czy praniu. Poniżej mini poradnik.

Krok pierwszy – wyłączamy lodówkę z prądu

Krok drugi – wyjmujemy wszystkie produkty, sprawdzając ich datę ważności

Krok trzeci – wyciągamy wszystkie półki i szuflady, zatem elementy, które można umyć w zmywarce lub w zlewie

Krok czwarty – myjemy lodówkę

Sprzęty AGD myjemy za pomocą ciepłej wody z dodatkiem octu i sody (w 1 litrze ciepłej wody należy rozpuścić 1 łyżeczkę sody i wlać 4 łyżki octu). Ocet ma właściwości odkażające i zaraz po zamknięciu lodówki szybko wietrzeje i nie jest przyczyną zmiany zapachu innych produktów. Można także umyć płynem do mycia naczyń, zwłaszcza gdy wnętrze naszej lodówki jest silnie zabrudzone tłuszczem i elementami jedzenia, które trudno usunąć za pomocą gąbki i wody z octem.

Krok piąty – myjemy otwór odpływowy

Uwaga! Podczas czyszczenia lodówki nierzadko zapominamy o bardzo ważnej części AGD – otworze odpływowym, który znajduje się na tylnej ściance.  Jego zapchanie sprawia, że w lodówce zbiera się woda, a na dłuższą metę może to być przyczyną uszkodzenia sprzętu.

Krok szósty  – osuszamy wnętrze lodówki

Po umyciu lodówki bezszronowej, należy sprzęt osuszyć i dobrze wywietrzyć komorę.

Krok siódmy – układamy produkty w lodówce

Wtedy możemy na spokojnie poukładać produkty, pamiętając o zastępujących zasadach:

– z przodu na półkach układamy produkty o krótkim terminie ważności;

– do szuflady na owoce i warzywa wkładamy ręcznik papierowy, na który układamy produkty, dzięki temu wilgoć zostanie pochłonięta przez papier, co zapobiegnie pojawieniu się pleśni;

– wszystkie produkty układamy zapakowane w pojemniki lub owijamy w folię – to sprawi, że zapachy nie będą się mieszać w AGD, a żywność nie wyschnie.

Jak neutralizować zapachy?

Niektóre produkty spożywcze mają bardzo silny aromat, m.in. kiełbasa wędzona, ryba, ser żółty, etc. Jeżeli nie znajdują się w specjalnych pojemnikach, ich woń natychmiastowo rozprzestrzenia się w lodówce. W efekcie po otworzeniu sprzętu czujemy nieprzyjemny zapach. Jak temu zapobiec? Możemy zakupić pochłaniacz zapachu lub zastosować proste i naturalne sposoby, np. wstawić miseczkę z octem lub ułożyć na półce ziarna kawy. Ten prosty sposób pozwoli cieszyć się czystą lodówka przez długi czas.

Jak często myć lodówkę?

Lodówki bezszronowe należy myć minimum raz na miesiąc. Chyba że zdarzy się niespodziewany „wypadek”, wtedy trzeba będzie działać natychmiastowo. Aby o tej czynności lepiej nie zapominać, warto wpisać ją w planer lub ustawić sobie przypomnienie w telefonie. Czysta lodówka nie tylko świadczy o naszym podejściu do sprzątania, ale także jest sposobem na zachowanie świeżości produktów oraz dobrego funkcjonowania sprzętu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *