Akcja: czyścimy okap kuchenny

Bez okapu kuchennego nie wyobrażam sobie życia. Warto raz na jakiś czas wykonać dokładne czyszczenie tego akcesorium i usunąć zabrudzenie, co nie tylko pozwoli na zminimalizowanie ilości oparów w pomieszczeniu, ale również zmniejszy zużycie energii i gazu. Podpowiadam jak czyścić okap i jak często wymieniać filtry.

Bez okapu ani rusz

okap w kuchni w stylu skandynawskim (źródło:pinterest)

okap w kuchni w stylu skandynawskim (źródło:pinterest)

Okap kuchenny jest tak ważny w każdej kuchni jak patelnia, kuchenka elektryczna czy lodówka. Po prostu trudno obecnie wyobrazić sobie funkcjonowanie naszej przestrzeni gotowania bez tego akcesorium, zwłaszcza gdy mamy aneks kuchenny, który połączony jest z salonem. W takiej sytuacji funkcjonalny i sprawny okap jest najważniejszy gdy tylko chcemy pozbyć się zapachu przypalonych kotletów czy gotowanej kapusty kiszonej na bigos. Zatem warto o niego dbać jak o ulubioną zastawę porcelanową. I tak po pierwsze – to zawsze włączajcie okap na minutę przed gotowaniem lub smażeniem, aby szybko wytworzył się ciąg zasysający opary z nad kuchenki. Po drugie – przy gotowaniu potraw „aromatycznych” warto ustawić wysoką prędkość. Po trzecie – gdy zakończymy smażenie należy zostawić okap na kilka minut w opcji włączonej.

Walka z brudem i tłuszczem

Stary tłuszcz i nadmiar kurzu – to nie tylko nieestetyczna ozdoba każdego okapu. Miejsca te nieczyszczone miesiącami stają się prawdziwym wyzwaniem do pokonania. Wszak usuniecie kilkumiesięcznego kurzu nie jest prostą potyczką, a pozbycie się tłuszczu to już prawdziwa walka. Jakich narzędzi i technik do tego użyć? Ciepła woda z domieszką detergentu to najprostszy sposób na zabrudzenia, bo doskonale rozpuszcza tłuszcz i nie wchodzi w reakcję z tworzywem, z którego wykonany został okap. Najlepszy będzie to tego dobry i sprawdzony płyn do mycia naczyń. Niektóre elementy okapu (np. siatka wentylacyjna) warto moczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie z płynem. Następnie należy delikatnie wyczyścić brud za pomocą szczoteczki i szorstkiej gąbki aż do momentu całkowitego wyczyszczenia. Jeżeli proste metody nie okażą się skuteczne, warto zainwestować pieniądze w preparaty do czyszczenia piekarników i płyt grzewczych (dostępne w wielu hurtowniach artykułów chemicznych). Nie można zapomnieć o regularnych wymienianiu filtrów (minimum co dwa miesiące).

Grudzień w moim domu to czas intensywnej pracy i przygotowań świątecznych. Zwykle zaczynam od porządkowania kuchni. A Wam jak idzie sprzątanie domu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *