Zdrowa przekąska do pracy: suszone daktyle

Daktyle nie muszą być tylko dodatkiem do ciast. Świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska. Są źródłem energii dla wielu sportowców oraz świetnie uzupełniają organizm w potas. Zawierają sporo błonnika, zatem zapobiegają zaparciom. Daktyle są nazywane przez niektórych chlebem życia. Z czym je jeść?

Daktyle w sklepie

W marketach daktyle sprzedawane są najczęściej w postaci drylowanej. Cena za 100 gram to ok. 3 złote. Dobrej jakości daktyle rozpoznacie po skórce – powinna być błyszcząca. W Polsce dostaniemy daktyle sprowadzane z Iranu, Tunezji i Egiptu. Gdy wybieramy produkt, warto sprawdzić, czy skórka daktyli nie została uszkodzona. Wyróżnia się trzy typu daktyli – twarde (zjadane na surowo lub mielone na mąkę), – miękkie (po wyciśnięciu uzyskuje się tzw. Sok daktylowy), – półtwarde.

Daktyle w kuchni

Nie wiem czy wiecie, że daktyle są wykorzystywane do produkcji mąki w wielu krajach azjatyckich. Ponadto mają zastosowanie w produkcji dżemów, musów oraz miodów. Dla mnie daktyle są najlepszą i najzdrowszą alternatywą dla słodyczy. Są bardzo słodkie i wysokoenergetyczne. Warto je mieć przy sobie podczas treningu, bo to owoce, które kryją w sobie ogromną moc. Daktyle dobrze smakują z owsianką lub nasionami chia. Mogą być dodatkiem do musli lub deserów orzechowych. Daktyle świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub z mlecznym koktajlem. Mogą być również dodawane do mięs, np. Hiszpanie przygotują daktyle w szynce (tutaj znajdziesz przepis).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *