Wino i ser – duet idealny

Podobno największym przyjacielem wina jest SER. Wszak tak brzmi francuskie przysłowie. Dlatego koneserzy trunku Dionizosa serwują go z dodatkiem deski serów. Bogata gama smakowa serów francuskich w połączeniu z równie wykwintnymi smakami czerwonego napoju to prawdziwe ukojenie dla zmysłów, uczta smaków i świetny duet na imprezie rodzinnej, romantycznej kolacji lub uroczystym obiedzie. Jaki ser do jakiego wina –  o tym dzisiejszy wpis.

Sery pleśniowe

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Białe pleśniowe sery są dość delikatne w smaku. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz stanowią świetną przekąskę w czystej postaci. Kto zna ich smak, ten wie, że sery pleśniowe nie lubią być zdominowane przez inny produkt spożywczy.  Po prostu tracą wtedy na wartości i zostają zdominowane. Jeżeli zatem szukacie wina do deski serów pleśniowych, polecam podać delikatne o lekkie wina białe i/lub różowe, które nie są ani agresywne w smaku ani nie narzucają swojego aromatu. Dzięki temu delektujesz się smakiem jednego i drugiego. W towarzystwie win białych najlepiej czują się sery kozie.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Sery Gouda i Cheddar

O tych serach na pewno nie powiemy, że są lekkie. Dojrzewają bardzo długo. Mają charakterystyczny, niekiedy nieco ostry, zapach. Po zjedzeniu małego kawałka mamy wrażenie sytości i pełności w ustach. Do tych serów pasują wina czerwone, mocne, wytrawne lub półwytrawne, trunki, które zawierają więcej taniny, choćby takie jak bordeaux czy bergerac.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *