Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?

Soki owocowe i warzywne kupimy dziś w każdym sklepie. Jednak sok sokowi nierówny i bardzo często znajdują się w nim substancje konserwujące, które niekoniecznie pozytywnie wpływają na zdrowie. Co innego z domowymi sokami, będącymi skarbnicą niezbędnym wartości odżywczych. Owszem – ich przygotowanie wymaga czasu, zakupu produktów i przede wszystkim sprawdzonego AGD, które wyciśnie zdrowy sok. Na rynku znajdziemy wyciskarki i sokowirówki. Jak działają? Co wybrać? Co jest lepsze? Postaram się odpowiedzieć dziś na te pytania.

Jak działa sokowirówka?

źrodło: ceneo.pl

źrodło: ceneo.pl

Standardowe AGD ściera owoce i warzywa za pomocą kilku tysięcy obrotów na minutę. Składniki są siekane i przeciskane przez sitko. Sok powstaje w błyskawicznym tempie. To, co zostaje po starciu warzyw i owoców, jest bardzo ciepłe, co oznacza, że dochodzi do utleniania cennych składników soku jeszcze na etapie jego przygotowania. Podobno utleniony sok ma mniej substancji odżywczych i trzeba go spożyć natychmiastowo, ponieważ gdy długo stoi, traci swoje wartości. Sok powstającym w tym AGD jest bardzo Klarowy i oczywiście bardzo smaczny. Warto wiedzieć, że sokowirówka poradzi sobie tylko z niektórymi produktami, np. buraki, marchew, jabłko. Może pojawić się problem, gdy zechcemy przygotować sok z zieleniny, np. jarmużu, szpinaku, a nawet malin i jagód.

Jak działa wyciskarka?

źrodło: ceneo.pl

źrodło: ceneo.pl

Wyciskarki jedno- lub dwuślimakowe wywierają nacisk na produkty, przeciskając je przez sitko i „wyduszając” sok. Im lepiej zmiażdżone owoce i warzywa, tym więcej wartości odżywczych ma nasz domowy napój. W przeciwieństwie do sokowirówki, wyciskarki mają mniejsze obroty (kilkadziesiąt na minutę), dzięki temu pracują ciszej i przede wszystkim sok nie ulega napowietrzaniu. W efekcie zachowuje więcej enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Soki przygotowane w wyciskarce dłużej są świeże i mają więcej wartości odżywczych. Świetnie poradzą sobie ze wszystkimi owocami i warzywami, przygotowując nieco mniej klarowny sok niż w sokowirówce.

Co wybrać?

Jeżeli nie ograniczamy się ceną AGD (dobra wyciskarka kosztuje ok.2000 złotych, a porządną sokowirówkę kupimy za 400 złotych), to weźmy pod uwagę aspekt zdrowotny. Otóż, przeprowadzono badania dowodzące, że w soku z wyciskarki jest 40% więcej witaminy C niż w soku z sokowirówki. Zawiera on więcej innych substancji odżywczych, m.in. soli mineralnych. Ponadto za zakupem tego droższego urządzenia przemawia także termin przechowywania – zdecydowanie dłuższy niż w przypadku sokowirówki. Jeżeli nie mamy pieniędzy na drogą wyciskarkę, kupmy porządną sokowirówkę. Lepszy rydz niż nic! Weźmy wtedy pod uwagę moc silnika oraz jakość sita – powinno mieć dobrą przepuszczalność i być wyprodukowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.  Warto także rozważyć to, czy często będzie się korzystało z AGD i z czego zostanie wyciśnięty sok.

Sokowirówki są dobrym rozwiązaniem dla początkujących. Dla zaawansowanych w przygotowywanie domowego soku polecam wyciskarki dwuślimakowe, które produkują najlepszy sok, stosowany w wielu dietach leczniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *