Rzeżucha na Wielkanoc

Lubicie rzeżuchę? Ja uwielbiam i w mojej kuchni króluje przez cały rok. Ponieważ dla wielu z Was jest tylko zieloną ozdobą podczas zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy, to postanowiłam napisać kilka słów o tej roślince, a dokładnie – o jej zdrowotnych właściwościach. Wszystkim polecam rzeżuchę jako dodatek do kanapek i sałatek. Zatem do dzieła! Przygotujcie naczynia i wysiejcie swoją zieleninkę.

Tradycja wielkanocna

Zwyczaj siania rzeżuchy na święta jest bardzo stary i sięga czasów średniowiecznych. Rzeżucha bowiem jest symbolem budzącego się życia, wiosny i odradzania się sił. Od wieków rzeżuchę wysiewa się w wielu domach, by postawić ją na stole podczas śniadania wielkanocnego. Prezentuje się świetnie jako symbol.

Zdrowie w zielonych kiełkach

Wszystkim polecam domowe wysiewanie kiełków. Rzeżucha zawiera mnóstwo witamin: C, B, A i E oraz potas, magnez, wapń i żelazo. To prawdziwa skarbnica wartościowych składników niezbędnych w codziennej diecie. Rzeżusze przypisuje się również właściwości oczyszczające organizm i wspomagające trawienie. To warzywo, które idealnie pasuje dla osób, które są na diecie, szukają produktów na poprawienie apetytu i metabolizmu. Rzeżucha sprawdza się u takich osób w 100%. Same jestem tego przykładem. Z rzeżuchą spędzam każdy poranek. Dodaję ją dzieciom do kanapek i sałatek. Warto także przyciąć kiełki i wykorzystać je do spożycia. W kiełkach znajdzie jeszcze więcej witamin i dobroczynnych składników niż w liściach rzeżuchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *