Przepis na zupę porową z serkiem topionym

Por to warzywo nieco zapomniane w kuchni polskiej. Bardzo często kojarzone ze składnikiem włoszczyzny i sałatek. To podłużne warzywo jest z nami od stuleciu, dokładnie – od czasów Bony Sforza, która sprowadziła je do Polski z Włoch. W porze tkwi cała gama wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Por może być świetnym składnikiem zupy, która dobrze sprawdzi się jako danie zimowe. Zupa porowa rozgrzeje i postawi na nogi. A oto przepis.

Składniki:

  • 1 bulion warzywny (w ostateczności może być kostka rosołowa),
  • 3 duże pory,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym,
  • pół szklanki śmietany do zup (najlepsza będzie kremowa),
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek.

Przygotowanie:

Zagotować  bulion warzywny. Pory umyć oraz pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na maśle razem z pokroją w kostkę cebulą.  Po upływie kilku minut (gdy warzywa będą zeszklone) wlać do patelni gorący bulion.  Wszystko należy poprawić ulubionymi przyprawami. Smak pora jest tak intensywny, że wystarczy wsypać odrobinę pieprzu i soli. Wywar należy gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Na koniec należy dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Zupę należy wymieszać. Kolejnym krokiem jest wlanie śmietany i również wymieszanie. Ostatnia czynność końcowa do wsypanie koperku i zdjęcie garnka z zupą z ognia.

Tak przygotowaną zupę porową można podawać z grzankami i startym żółtym serem. To naprawdę pyszna zupa. W smaku przypomina nieco francuską zupę cebulową. Do takiego dania obiadowego pasuje również białe wino i sery pleśniowe. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Uwaga! Mimo tego, że por ma całkiem sporo witamin (C, A, E, K, B) oraz minerałów (żelazo, fosfor, wapń, potas, cynk, sód), to powinny go ograniczyć kobiety w ciąży, ponieważ może powodować zgagę i wzdęcia. Jego ostry smak nie będzie tolerowany przez dziecko, gdy matka karmi piersią.  To ciemna strona pora, o której warto pamiętać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *