Pomysł na własną gastronomię

Należę do tego grona osób, które marzą o posiadaniu własnej restauracji. Pomysł na gastronomiczny biznes narodził się w mojej głowie dzięki zgłębianiu sztuki kulinarnej, której efekty możecie od czasu do czasu obserwować na moim blogu w postaci przepisów. Gotowanie jest dla mnie ucieczką w sferę odpoczynku i komfortu, odskocznią od trosk dnia codziennego. To dla mnie motywator do działania i niekwestionowane źródło energii. Może dla tego coraz częściej myślę o rzuceniu pracy w korporacji i znalezieniu swojej niszy kulinarnej…

Nisza gastronomiczna

Tak jak wielką sztuką jest gotowania, tak trudno znaleźć swój obszar działania w ciągle rozwijającej się w Polsce branży horteca. Faktem jest, że mieszkańcy naszego kraju coraz więcej podróżują i coraz częściej skłonni są pójść do restauracji, aby wypróbować smaki świata. Może dlatego restauracje kuchni azjatyckiej powstają jak grzyby po deszczu. W każdym mieście znajdzie się „chińczyk”, „kebab” i tego rodzaju gastronomie szybkiej obsługi. Ale nie chcę podążać tą ścieżką. Pragnę kultywować i rozwijać się kulinarnie w kuchni polskiej.

Kuchnia polska

Własna restauracja serwująca kuchnię polską to ogromna inwestycja. Konkurencja stawia ogromną poprzeczkę, bo w moim mieście znajdzie się kilka sprawdzonych lokali oferujących staropolskie lub tradycyjne przysmaki kuchni rodzimej. Mają one swoich stałych klientów, dlatego rywalizacja z nimi może stać się nie lada wyzwaniem. Jak widać talent do gotowania to nie wszystko, aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej. Liczy się pomysł i posiadanie środków finansowych.

Restauracja z duszą kosztuje

Inwestycja w swoją wymarzoną restauracje jest ryzykowna. Wszystko zależy od tego czy zamieszamy kupić czy wynająć lokal gastronomiczny – tutaj pojawiają się pierwsze schody. Kluczowa jest oczywiście jego lokalizacja – im bliżej centrum, starówki i miejsc, w których mieszkańcy spędzają wolny czas tym lepiej. A ceny rosną i rosną. Nie wspomnę o wyposażeniu restauracji, które pochłonie około 40% budżetu. W końcu zależy nam na tym, aby lokali był oryginalnie wyposażony, nowoczesnym i funkcjonalny.

To tylko moje spostrzeżenia na temat marzenia o własnej restauracji. W przyszłości obiecuje rozwinąć wątek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *