Płyta gazowa czy indukcyjna – co wybrać?

Elementarną częścią wyposażenia każdej kuchni jest płyta grzewcza. Obecnie wiele osób zadaje sobie pytanie: czy pozostać przy płycie gazowej, czy zainwestować pieniądze w płytę indukcyjną? Modele różnią się nie tylko ceną oraz sposobem działania, ale również  kosztami eksploatacji i nawet – jak twierdzą niektórzy –  smakiem jedzenia.

Płyta gazowa – wady i zalety

źródło: Kuchenny.com.pl

źródło: Kuchenny.com.pl

Ze stali nierdzewnej, szklana i coraz rzadziej spotykana w nowoczesnych aranżacjach – emaliowana. Na rynku można dostać różnego rodzaju płyty gazowe. Najtańsze są te emaliowane, najdroższe – szklane.  Wszystkie posiadają palniki, a koszt zakupu przykładowej płyty gazowej wynosi od 300 złotych. Znacznie taniej wychodzi cena zakupu płyty gazowej niż indukcyjnej, ale warto wziąć także pod uwagę straty ciepła, jakie mają miejsce w kuchenkach gazowych – niekiedy nawet 40-50%, co oznacza, że połowa wytwarzanego ciepła może uciekać.  Innym kryterium jest czas gotowania – płyta gazowa poradzi sobie nieco dłużej niż indukcyjna z zagotowaniem 10 litrów wody. Na kuchence indukcyjnej czas ten wynosi ok. 3 minut, a na gazowej aż 10 minut. Jeżeli zależy nam na szybkim przyrządzaniu potraw, zdecydujmy się na płytę indukcyjną. Ogromną zaletą kuchenki gazowej jest to, że dania gotowane na niej są smaczniejsze. Wiele osób uważa, że jedzenie z indukcji może smakować sztucznie i np. jajecznica jest jakaś inna. Zdania na ten temat są podzielone, smak potraw na indukcji warto wypróbować samodzielnie.

Płyta indukcyjna –  wady i zalety

Wybierając płytę indukcyjną do domu, warto zdecydować się na model zaawansowany, zatem nieco droższy. Koszt zakupu płyty to od  1000 złotych. Płyta indukcyjna to nic innego, jak odmiana płyty elektrycznej, która pomimo zasilania prądem, wykorzystuje zjawisko indukcji, zatem wytwarzania pola magnetycznego. Ważne jest to, aby posiadać w domu/mieszkaniu licznik trójfazowy –  ten aspekt jest szalenie istotny przed zakupem płyty grzewczej. W przeciwnym razie konieczne będzie zamontowanie tzw. siły, jednak nie wszędzie takie rozwiązania są możliwe, np. w blokach z lat 70. i 80.

źródło: https://solgaz.eu/

źródło: https://solgaz.eu/

Płyty indukcyjne to najnowocześniejsze na rynku rozwiązania do kuchni, dzięki którym przygotowanie potraw jest szybkie i sprawne. W kilka minut można ugotować zupę czy makaron, dzięki funkcji Booster, która skraca czas przygotowania potrawy.  Dużą zaletą indukcji jest brak elementów wystających, jak palniki, dzięki czemu urządzenie jest estetyczne, higieniczne i bezpieczne. Nie musimy się również obawiać, że dziecko przykręci kurek i zacznie ulatniać się gaz.  Wiele nowoczesnych płyt indukcyjnych ma funkcję pro baby system, która uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia. Podczas gotowania płyty indukcyjne są chłodne, zatem jest nie ma ryzyka popatrzenia. Co więcej polegają recyklingowi, są mile widziane w kuchni osób, dla których ekologiczne rozwiązania są tymi najlepszymi  🙂 Największą wadą płyt indukcyjnych jest cena zakupu – za dobry sprzęt trzeba trochę zapłacić. Urządzenia te są bardziej skomplikowane elektrycznie, zatem należy wziąć pod uwagę, że może się kiedyś zepsuć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *