Pizza – mój domowy rytuał

Muszę Wam się czymś pochwalić. Robienie pizzy stało się rytuałem w moim domu. Nie wyobrażam sobie dzisiaj zamawiania pizzy przez telefon.  Moja pizza jest oryginalna, smaczna i niepowtarzalna. To nie jest pizza jakich wiele. To pizza jedyna w swoim rodzaju, którą pokocha każdy, kto raz spróbuje.

W kupie siła

Moja pizza jest wyjątkowa, bo przygotowuje ją cała rodzina. Od pewnego czasu angażuję wszystkich domowników do wyrabiania ciasta, krojenia warzyw i robienia sosu do pizzy. Ja osobiście najbardziej lubię wyrabiać ciasto drożdżowe. Przepisów na ciasto do pizzy moim domu tyle, że sama się w nich gubię, Od pewnego czasu nie robię już pizzy wedle receptur podarowanych przez przyjaciół, znajomych i ściągniętych z Internetu. Mam swój przepis na ciasto, ale wiadomo: to tajemnica. Nie podzielę się nim szybko, póki nie dojdę do perfekcji. Powiem tylko – przygotowuję ciasto do pizzy na bazie suchych drożdży.

Mistrz kuchni włoskiej

Chyba jeszcze nie mogę tak o sobie powiedzieć. Tajniki kuchni śródziemnomorskiej zgłębiam od kilka lat. Powoli nabieram pewności, że pizzę piec umiem i potrafią robić to także moje dzieci. To dobrze! Wiem, że nie zginą z głodu. Mój mąż stał się mistrzem w robieniu sosów, dzięki akcji „pieczemy wspólnie pizzę”. Do tej pory żaden sos nie był mu straszny. Ku mojemu zdziwieniu sosy autorstwa mojego  lubego to same dobre. Uwielbiam sos pomidorowy na pizzy śródziemnomorskiej. Nie może zabraknąć na niej sera, oliwek, suszonych pomidorów i salami. Być może ludzie na południu Europy tak biesiadują i lubują się w gotowaniu. Dla smaku pizzy można się zjednoczyć. Kuchnia łączy pokolenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *