Kuchnia w stylu hygge – aranżacyjny hit tego roku

Styl hygge obok skandynawskiego cieszy się ogromną popularnością w aranżacji wnętrz. Hygge to duńska filozofia szczęścia oznaczająca prostotę i funkcjonalność. W dosłownym tłumaczeniu słowo „hygge” oznacza przytulność, ale i radość z małych rzeczy oraz poczucie bezpieczeństwa. Inspirując się Duńczykami, pragniemy te elementy aranżacji nadające poczucie szczęścia włączyć do naszych domów….

Jak udekorować stół wielkanocny? Inspirujące pomysły

Celebrowaniu świąt Wielkiej Nocy towarzyszą różnego rodzaju dekoracje, które wbrew panującemu aktualnie minimalizmowi, będą pasować także do nowoczesnych wnętrz. Nie trzeba od razu rezygnować z tradycyjnych pisanek, kurczaków i rzeżuchy w doniczce, aby pomieszczenia zachowały nienaganny design.  Kilka dekoracji na stole podkreśli ciepłą, rodzinną i wiosenną atmosferę. Poniżej kilka inspiracji…

Jagnięcica – świetny pomysł na wytwory wielkanocny obiad

Delikatna, chuda i wspaniale pachnąca jagnięcina to mięsny przysmak uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole jako danie główne upieczona w niskiej temperaturze w towarzystwie ziół.  Najlepsze mięso z jagnięciny to udziec, który najlepiej smakuje po kilku dniach marynowania. Warto go upiec w całości lub…

Folkloryczne akcesoria kuchenne

Moda na ludowość jest obecne coraz częściej w wyposażeniu kuchni. Akcesoria i gadżety dekorowane motywami folklorystycznymi są świetnym pomysłem na nadanie aranżacji nowego charakteru, ożywienie minimalistycznej stylizacji, której panuje szarość, biel i czerń.  Nie musimy obawiać się przepychu tradycyjnego wzornictwa ludowego, niekiedy wystarczy trzy gadżety w kuchni w postaci serwetek,…

Płyta gazowa czy indukcyjna – co wybrać?

Elementarną częścią wyposażenia każdej kuchni jest płyta grzewcza. Obecnie wiele osób zadaje sobie pytanie: czy pozostać przy płycie gazowej, czy zainwestować pieniądze w płytę indukcyjną? Modele różnią się nie tylko ceną oraz sposobem działania, ale również  kosztami eksploatacji i nawet – jak twierdzą niektórzy –  smakiem jedzenia.

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?

Soki owocowe i warzywne kupimy dziś w każdym sklepie. Jednak sok sokowi nierówny i bardzo często znajdują się w nim substancje konserwujące, które niekoniecznie pozytywnie wpływają na zdrowie. Co innego z domowymi sokami, będącymi skarbnicą niezbędnym wartości odżywczych. Owszem – ich przygotowanie wymaga czasu, zakupu produktów i przede wszystkim sprawdzonego…

Akcja: myjemy lodówkę bezszronową

Od kiedy w naszych domach pojawiły się lodówki non frost, rozmrażanie AGD do kuchni nie jest tak częste, jak w przypadku sprzętów szronowych. Nierzadko zapominamy o tej ważnej czynności i wykonujemy ją znacznie rzadziej niż powinniśmy. A myjąc i czyszcząc lodówkę, dbamy przecież o nasze zdrowie i dobrą jakość sprzętu…

Kupujemy akcesoria do wina

Niezależnie od tego, czy jesteście koneserami wina, czy zwyczajnie w świecie lubicie od czasu do czasu wypić ten czerwony trunek, warto zakupić do swojej gastronomii akcesoria, dzięki którym kosztowanie wina będzie po prostu bardziej przyjemne, a serwowanie tego alkoholu stanie się prawdziwą sztuką. Oto one.

Zdrowa czarnuszka – kulinarne odkrycie roku

Czarnuszka – potocznie nazywana czarnym kminkiem skradła moje serce. Do tej pory nie była znana w mojej kuchni, od niedawna używam jej tak często, jak soli czy pieprzu. Bo ta niezwykła przyprawa jest nie tylko szalenie aromatyczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Przyjęło się powiedzenie, że „potrafi wyleczyć wszystko, oprócz…

Przepis na zupę porową z serkiem topionym

Por to warzywo nieco zapomniane w kuchni polskiej. Bardzo często kojarzone ze składnikiem włoszczyzny i sałatek. To podłużne warzywo jest z nami od stuleciu, dokładnie – od czasów Bony Sforza, która sprowadziła je do Polski z Włoch. W porze tkwi cała gama wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Por może być…