Orzechy piniowe

Dziś o orzechach piniowych. Wykorzystujecie czasami orzechy w Waszej kuchni? Ostatnio dodaję je do sałatek lub pakuję moim najbliższym do szkoły zamiast słodyczy. Orzechy piniowe chyba najlepiej smakują posolone lub prażone. Włosi z tych orzechów robią znakomite pesto do makaronów. Prażone orzechy najlepiej smakują jako dodatek do sałatek, mięs, ryb oraz makaronów. Mogą także dobrze komponować się w ciastach kruchym i pieczonych.

Nasiona iglastej sosny

Drzewko, z którego pochodzą smaczne orzeszki rośnie w basenie Morza Śródziemnego. To sosna iglasta, którą można spotkać na północnym wybrzeżu, tj. w Hiszpanii, na Cyprze oraz w niektórych krajach zlokalizowanych nad Morzem Czarnym. Z kulistych szyszek sosny wydobywa się cenne orzechy, które eksportowane są do wielu krajów Unii Europejskiej.

Właściwości zdrowotne

To smakołyki, które mają charakterystyczny zapach lasu. Gdy ugryziemy odrobinę, poczujemy sosnę. Są składnikiem oleju, który Włosi dodają do sosów i oczywiście makaronów. Największą ich zaletą jest to, że mają w sobie zdrowe tłuszcze, których tak niewiele w codziennej diecie mieszkańców naszego kraju. Ponadto znajdziemy w nim moc witamin i soli mineralnych. Szczególnie dużo w nich witaminy K, która ma wiele ważnych funkcji w organizmie, np. odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. W orzechach piniowych znajduje się także potas, cynk i żelazo.

Składnik włoskiej kuchni

Orzechy piniowe warto jeść na surowo, zwłaszcza gdy mamy problemy z krwią. Mają delikatny smak, są miękkie i pachnące. Najlepiej jednak smakuję w postaci pesto lub prażone. Aby uprażyć orzechy potrzebujemy dobrej patelni, która nie będzie przypalać. Smakołyk wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy (oczywiście bez tłuszczu). Uwaga! Nie jemy pinii od razu z patelni. Poczekajmy aż wystygną. Wtedy możemy je posolić. Prażone orzechy będą dobrym dodatkiem do sałatek lub posypką do makaronów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *