Orzechy makadamia

O orzechach makadamia coraz głośniej w naszym kraju. To najmłodsze ze wszystkich orzechów, których właściwości testowane są w kuchni polskiej. Przez wiele lat cena tych produktów spożywczych była tak wysoka, że uznawano je za towary luksusowe, dostępne w nielicznych sklepach. Dziś orzechy makadamia można kupić nawet w hurtownii artykułów spożywczych. Wielu paniom kojarzą się ze składnikami kosmetyków, bo olej z tych orzechów ma doskonałe właściwości regenerujące. Makadamia można jeść także jako zdrową przekąskę.

Orzechy australijskie

To orzechy, które najpierw były uprawiane tylko w Australii. Obecnie można spotkać także pola makadamii na Hawajach i w Afryce Południowej. Orzechy rosną na drzewach, które osiągają wysokość nawet 5 metrów. Biały przysmak zamknięty jest w twardej łupinie, którą niezwykle trudno jest otworzyć. Polecam zatem zakup makadamia bez łupiny, bo dotarcie do słodkiego wnętrza orzecha może okazać się wyzwaniem.

Zdrowe właściwości

To najbardziej tłuste ze wszystkich orzechów na Ziemi, bo zawierają nawet 70% kwasów tłuszczowych. Najlepiej smakują w ciastach i innych przekąskach. Jedzone na sucho szybko jełczeją, jak olej, dlatego lepiej nie przechowywać ich w domu w dużej ilości. Należy trzymać je w kuchni w suchym miejscu, bo tracą swoje właściwości, jeżeli mają kontakt z wilgotnym powietrzem. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są świetną przekąską dla osób mających problemy z sercem. Obniżają poziom cholesterolu i chronią przed zawałem serca. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *