O sprzęcie do gastronomii słów kilka

tarka wielofunkcyjna (źródło:makro.pl)

tarka wielofunkcyjna (źródło:makro.pl)

Kilka wieków temu ktoś powiedział, że kuchnia jest sercem domu i tak jest do dzisiaj. Codziennie staram się, aby w kuchni było przyjemnie i czysto. W pomieszczeniu zawsze stawiam żywe kwiaty i ozdoby, które nadają charakteru, podkreślają wystrój wnętrza i służą wielu czynnością. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Robię wszystko, aby w swojej kuchni nie za zabrakło gadżetów do krojenia, mieszania i gotowania.

Uwielbiam gadżety kuchenne. Mogłabym mieć każdy jaki zobaczę w sklepie z wyposażeniem kuchennym. Oprócz tego, że są szalenie praktyczne, ułatwiają nierzadko żmudne i nudne czynności związane z przygotowaniem posiłku, to mogą stać się prawdziwą ozdobą każdej kuchni. Bo sprzęt gastronomiczny może naprawdę przyciągać uwagę, jeżeli posiada oryginalny design. Wszystkie wynalazki są pomocą kuchenną.

Najbardziej podoba mi się sprzęt do krojenia warzyw i owoców. Jestem zwolenniczką ozdobnego krojenia, lubię nadawać ciekawy wygląd plasterkom cebuli czy ogórków. Dlatego zdecydowałam się na zakup tarki wielofunkcyjnej, dzięki której szybko zetrę warzywa na estetyczne kawałki. Tarka idealnie nadaje się do warzyw twardych i miękkich. Zawsze ściera produkty na równe kawałki. Używam jej do przygotowania ozdób z warzyw na półmiski z wędliną czy na sałatki.

Ostatnio urzekło mnie naczynie do gotowania makaronu i zestaw do gotowania owsianki. Oba naczynia pozwalają przygotować posiłki szybko i sprawnie. Wkładamy je do kuchenki mikrofalowej i za kilkanaście minut mamy gotowy makaron. Płatki owsiane ugotowane w naczyniu zachowują wartości odżywcze (sole mineralne i witaminy).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *