O przechowywaniu żywności w domowej gastronomii

Robienie zakupów na zapas zmusiło mnie do efektywnej nauki przechowywania żywności.  Jest to szalenie ważna czynność nie tylko ze względów ekonomicznych, ale również higienicznych i zdrowotnych. Przez wiele lat żyłam w nieświadomości ile błędów organizacyjnych popełniam w mojej gastronomii. Od pewnego czasu jestem z siebie dumna. Wyposażyłam moje królestwo w pojemniku, pudełka i szklane akcesoria, które ułatwiają mi codzienne przygotowanie, serwowanie i przechowywanie produktów.

Plastikowe kosze i pojemniki

Bardzo funkcjonalne w naszych lodówkach są kosze i pojemniki, w których możemy grupować produkty w lodówce i w szafkach. Tego typu rozwiązania z powodzeniem zastąpią nam szuflady. Najlepiej wyposażyć się w kilka pojemników różnego rodzaju, dzięki temu będziemy mogli przechowywać produkty różnego rodzaju. Warto sprawdzić, czy owe pojemniki posiadają uszczelki zapobiegające ewentualnego przeciekaniu. Niektórzy producenci oferują zestaw kilku pojemników różnej wielkości. To zdecydowanie bardziej się opłaca, niż zakup każdego z osobna.

Szklane pojemniki

Zwolennicy zdrowego i naturalnego stylu życia chętniej sięgają po szklane akcesoria do przechowywania żywności. Są w 100% bezpieczne dla alergików. Największą ich zaletą jest to, że nie chłoną zapachów, jak pojemniki plastikowe. Dlatego ser, czy inne produkty spożywcze zachowują swój smak.  Szklane produkty są także odporne na działanie bardzo wysokich temperatur, mogą być wykorzystane również jako formy do pieczenia ciast oraz mięs. Ponadto nie emitują żadnych substancji chemicznych, nie wchodzą w reakcję z żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *