Mistrzowie oczyszczania, czyli 4 owoce, które warto jeść każdego dnia

Mamy jesień pełną parą. Nie oznacza to jednak, że sobie folgujemy i oczyszczanie organizmu pozostawiamy wiośnie. Gdy za oknem szaro i ponuro, nasz organizm wymaga starannej pielęgnacji z zewnątrz i wewnątrz. Codzienna zdrowa dieta o charakterze detoksykacyjnym może dodać energii oraz sprawić, że będziemy czuć się lepiej każdego dnia. Nie może w niej zabraknąć owoców. Oto lista sprzymierzeńców walki z toksynami.

Cytryna

O ich zdrowotnych właściwościach można napisać naprawdę wiele. Ważne jest to, że wspomaga pracę wątroby – narządu, który każdego dnia zmaga się z toksynami obecnymi w organizmie, filtruje krew. Witamina C zawarta w owocu reguluje procesy związane z wydalaniem w moczu substancji szkodliwych dla organizmu.

Jabłko

To jedne z najlepszych owocowych źródłem błonnika, który oczyszcza z jelit produkty przemiany materii. Jabłka polecane są osobom z zaparciami, bo dzięki zawartości pektyn regulują pracę układu pokarmowego. Zawiera również kwasy organiczne, które zwalczają wolne rodniki i wiążą niektóre toksyczne metale.

Żurawina

Jej cenne właściwości znane są w leczeniu chorób układu moczowego. Wiadomo również, że żurawina przyspiesza odtruwanie organizmu z zalegającym w nim złogów toksyn. A to dzięki antyoksydantom, które zwalczają wolne rodniki obecne w organizmie.

Grejpfrut

Zawierają dużą ilość witaminy C i działają podobnie, jak cytryna. Warto jeść je każdego dnia, bo oczyszczają organizm z toksyn oraz poprawiają metabolizm.

To tylko cztery produkty, które warto jeść każdego dnia. Starajcie się pić na czczo rano wodę z cytryną, która oczyści organizm i postawi na nogi. Do pracy zabierzcie jabłko lub grejpfrut zamiast kolejnego batonika i ciasteczka. Niech w diecie detoksykacyjnej nie zabraknie wody, która jest podstawą dobrej przemiany materii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *