Mięso z indyka: dlaczego warto je jeść?

Muszę się do czegoś przyznać. Przez wiele lat uważałam, że mięso z indyka jest twarde, gumowate i suche. A wszystko zaczęło się od tego, że jeździłam na wieś do babci, która hodowała indyki. Nieświadoma tego, że im starszy drób, tym gorszy w smaku, „faszerowała” mnie i moją siostrę wszystkim co od indyka pochodziło. Pulpeciki, bitki, udka i inne kotletopodobne wyroby – miałam tego dość. Z czasem babcia nie miała siły, by zajmować się indykową pasją. Dziś zatęskniłam do tego smaku. I mogę stwierdzić, że indyk wraca w moim domu do łask.

Zawiera cenne składniki

Mięso z indyka jest skarbnicą mikroelementów, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk i żelazo oraz witamin z grupy B. Białko znajdujące się w tym mięsie jest pełnowartościowe i świetnie nadaje się do każdej obróbki termicznej, tj. smażenia, gotowania i pieczenia.

Nie zawiera dużo tłuszczu

Jasne mięso z piersi jest bardzo chude. Niewielka ilość tłuszczu zawarta w nim jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Dlatego zaleca się ten rodzaj drobiu osobom na diecie oraz alergikom. Ponadto powinny jeść je kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Proste w przygotowaniu

Nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Warto jednak zwrócić uwagę podczas pieczenia i smażenia, by nie sprawić, że mięso szybko stanie się suche. Po prostu należy dolewać wodę. Mięso z indyka jest niesamowicie delikatne, dlatego dobrze komponuje się z dodatkami warzywnymi i makaronami. Zmielone sprawdza się na sznycle i pulpety. Podudzia z indyka świetnie smakują upieczone w sosie. Polecam także zakup tuszy, która może stać się najważniejszym posiłkiem imprezy okolicznościowej.

Gdzie kupić mięso z indyka? Ja polecam zakupy w jednej z hurtowni artykułów spożywczych (sprawdź) – dużo, tanio i smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *