Masło orzechowe: zdrowy smakołyk nie tylko dla najmłodszych

Ostatnio nie mogę wyobrazić sobie życia bez masła orzechowego. Zajadałabym się masłem orzechowym każdego ranka. A wszystko zaczęło się od tego, że kupiłam ten smakołyk swoim dzieciom w jednej z hurtowni artykułów spożywczych. Moje dzieci pokochały masło na kanapkach, a ja z nimi. Jest tak dobre i smaczne, że mogę jeść je bez końca. Mogę nimi smarować naleśniki, bułki, omlety, wafle. Ostatnio nawet zrobiłam ciasteczka czekoladowe i przesmarowałam je masłem orzechowym. Niebo w gębie 🙂 Dziś kilka słów o zdrowotnych właściwościach masła orzechowego.

Nie od dziś wiadomo, że wszystkie orzechy, a w szczególności orzeszki ziemne są skarbnicą kwasów oleinowych, które mają bardzo ważną rolę w naszym organizmie – obniżają poziom cholesterolu. Ponadto jest bogate w cenne tłuszcze roślinne, magnez, potas, witaminę E oraz białko. To jeszcze nie wszystko. Włączenie masła orzechowego do codziennego menu to świetny sposób na zaspokojenie zaścianek na słodycze i chipsy. Wszakże masło orzechowe łączy w sobie smaki słodkie i słone. Co więcej, jedząc zdrowy smakołyk o poranku, na kolację czy w każdej innej chwili, mamy gwarancję, że nie przyjmujemy do naszego organizmu pustych kalorii, a tylko witaminy, minerały i białko zawarte w orzechach.

Masło orzechowe jest podstawą wielu posiłków w Stanach Zjednoczonych i w Holandii. Ostatnio coraz częściej gości na stołach w naszych kraju, który z każdym dniem jest coraz bardziej otwarty na przysmaki kuchni całego świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *