Mała gastronomia – na wsi?

Cisza, spokój, bliskość przyrody i świeże powietrze – czy to nie jest przypadkiem wymarzona i idealna lokalizacja na restaurację z duszą? Gdzie ją znaleźć? Oczywiście na wsi położonej w malowniczej i turystycznej okolicy w naszym kraju. Idealnie byłoby gdybyśmy byli szczęśliwymi posiadaczami działki w Bieszczadach czy nad morzem. Myślę, że dobrym pomysłem na mały biznes gastronomiczny jest restauracja specjalizująca się w kuchni polskiej położona na wsi w bliskich sąsiedztwie agroturystyki.

Biznes gastronomiczny na wsi
Niestety rolnikom coraz mniej opłaca się hodowla zwierząt oraz uprawa roślin. Mam na myśli kilku hektarowe gospodarstwa, które w większości przeważają w naszym kraju. Mimo że perspektywy pracy o rejonach rolniczych są niewielkie, obserwuje się małą emigrację ludności mieszkającej w mieście na wieś (szczególnie gdy ta położona jest w bliskiej odległości terenów zurbanizowanych). Być może z tego powodu mała gastronomia na wsi może cieszyć się powodzenie. Oczywiście najważniejszy jest pomysł na własną restaurację i na zatrzymanie klientów. Chyba dobrym rozwiązaniem jest postawienia na agroturystykę.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

 

Restauracja w agroturystyce
Ludzie z miasta coraz chętniej wybierają zaciszną polską wieś, aby odpocząć w bliskim sąsiedztwie przyrody. Jeżeli dysponujecie lokalem na wsi, możecie pomyśleć o agroturystyce. Tego rodzaju przedsięwzięcia najlepiej sprawdzają się w pobliżu rezerwatów przyrody, parków krajobrazowych oraz innych zacisznym miejsc, do którego zechcą przyjeżdżać ludzie z miasta. Klimatyczna i spokojna lokalizacja to jedno. Równie istotne jest jedzenie. W takim miejscu warto wprowadzić kuchnię polską nieskażoną konserwantami, opierającą się na bazie produktów naturalnych, najlepiej pochodzących z upraw pobliskich rolników. Tego rodzaju gastronomia może cieszyć się ogromnym zainteresowaniem, choćby z uwagi na trend ekologicznej żywności, który pojawia się w wielu domach. Podstawą funkcjonowania tego rodzaju działalności jest wiedza na temat produkowania ekologicznej żywności. Istotne jest również zaplecze gastronomiczne, tj. sprawdzona baza sklepów oferujących eko produkty oraz baza przepisów kulinarnych, opierających się na starych recepturach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *