Kupujemy formy do pieczenia

Małymi krokami zbliża się grudzień – czas przedświątecznych wypieków. Warto już dziś sprawdzić stan swoich form do pieczenia – być może trzeba będzie rozważyć zakup nowych. Jeszcze kilka lat temu formy do pieczenia nazywane były blaszkami, bo jak wiadomo wykonane były właśnie z blachy ocynkowanej lub albuminowej. Dziś rynek artykułów gastronomicznych oferuje szerokie spektrum możliwości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej kilka form do pieczenia, które warto mieć w swojej kuchni.

Ceramiczne cacka

Formy do pieczenia wykonane z ceramiki są szalenie efektowne. Mogą stać na stole i służyć jako patera do ciasta lub półmisek do potrawy. Warto w nich podawać ulubione przysmaki na stół, ponieważ z łatwością można w nich kroić nożem. Przed pieczeniem ceramiczne formy do ciasta należy posmarować tłuszczem. Z całką pewnością najlepiej sprawdzą się w przypadku tart i sufletów.

Silkonowa wygoda

Bardzo popularne ostatnio są silikonowe foremki, ponieważ świetnie przepuszczają ciepło i nie wchodzą w reakcję chemiczną ze składnikami ciasta. Największą ich zaletą jest to, że nie wymagają natłuszczania, a przy wyjmowaniu z nich ciasta ściankę można powoli odginać. Silikonowe formy do ciasta łatwo się przechowuje, bo można je zginać i zwijać, zatem nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchennej szufladzie.

Szklana trwałość

W naczyniu żaroodpornym najczyściej pieczemy zapiekanki  i mięso. Na rynku artykułów z wyposażeniem kuchni znajdziemy od niedawno formy szklane, które sprawdzą się do mokrych ciast, np. do pieczenia sernika. Ich dużą zaletą jest to, że dobrze przepuszczają ciepło i nie trzeba je smarować tłuszczem i wykładać papierem, aby ciasto nie przywierało do ścianek.

Klasyczne aluminium

Chociaż tradycyjne blaszki odchodzą do lamusa, w wielu domach wciąż znajdują czołowe miejsce. W każdej kuchni znajdzie się tortownica z wyjmowanym dnem, w której można upiec biszkopt, jabłecznik i zrobić ciasto na zimno z galaretką. Dużą zaletą blach aluminiowych jest cena – w sklepach znajdziemy modele, które kosztują mniej niż 10 złotych. Trzeba stwierdzić, że w parze z ceną idzie ich mała trwałość i niewielka odporność na zarysowania. Co więcej – aluminiowe formy do pieczenia niełatwo jest umyć. Warto więc profilaktycznie natłuszczać blachę, co zapobiegnie przywieraniu ciasta oraz erozji.

Generalnie zasada jest taka – im lepszy materiał, tym wyższa cena. Nie ma co oszczędzać na takich artykułach kuchennych. Zakup wysokiej jakości formy do pieczenia do wydatek na lata i gwarancja satysfakcjonujących wypieków. Uwaga! Warto szukać produktów, których powierzchnia jest wykonana z teflonu lub nieprzywierającego Xylanu, dzięki czemu z łatwością ciasto wyciągniemy z blaszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *