Krewetki: dlaczego warto wprowadzić je do domowej kuchni?

Lubicie krewetki? Jak często jecie owoce morza? Jak przygotowujecie i jak przechowujecie frutti di mare?Nie wiem, czy wiecie, że przyrządzenie krewetek w domu jest bardzo proste. Wiele osób wciąż uważa, że krewetki są przysmakiem wykwintnym, dlatego spożywa je rzadko i to najczęściej w restauracji. Dziś pragnę Was przekonać do przygotowywania dań z krewetek w swoim domowym zaciszu kulinarnym? Przecież w tych żyjątkach jest tyle cennych składników, których nie znajdziecie ani w drobiu ani wieprzowinie ani wołowinie.

Źródło cennych składników

hiszpańska paella z krewetkami (źródło:pinterest)

hiszpańska paella z krewetkami (źródło:pinterest)

Temat zdrowej żywności jest na tapecie każdego magazynu, telewizji, stacji radiowej i w Internecie. Coraz częściej poszukujemy żywności, która nie tylko będzie smakowała, ale uzupełni niedobory witamin oraz korzystnie wpłynie na codziennej funkcjonowanie. Dlaczego krewetki należą do grona zdrowej żywności? To przede wszystkim źródło wspaniałych witamin i soli mineralnych: wapnia, magnezu, jodu, cynku, selenu i fluoru. W wielu codziennych pokarmach, obecnych w kuchni polskiej, tych niezbędnych substancji jest stosunkowo niewiele bądź spożywamy takie artykuły spożywcze, które nie zawierają ich w ogóle. Skorupiaki zawierają również witaminy z grupy B, które wpływają na prace układu nerwowego oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, których wciąż brakuje w diecie wielu Polaków.

Krewetki na kilka sposobów

krewetki w maśle czosnkowym (źródło:pinterest)

krewetki w maśle czosnkowym (źródło:pinterest)

Polacy najczęściej kupują krewetki bez skorupki, czyli z samym odwłokiem. To krewetki koktajlowe, które najczęściej podawane są w sosie lub z makaronem w postaci smażonej.. Aby przyrządzić przepyszne owoce morza nie trzeba być mistrzem kulinarnym. Owoce morza świetnie smakują przyprawione solą, cytryną i pieprzem, usmażone na maśle z odrobiną czosnku. Smaży się je bardzo szybko: wystarczy cztery minuty i danie  gotowe.

   Te z pancerzykiem na ogonie  (krewetki królewskie) łapiemy za koniec i zjadamy pozostawiając pancerzyk na talerzu (palcami). W takiej sytuacji powinniśmy podawać talerzyk na skorupki. Te bez skorupki jemy widelcem i nożem (podane jako danie główne).

Najsmaczniejsze są krewetki czerwone i różowe. Mogą być lekką, wartościową przekąską lub dodatkiem do obiadu, jak ryby. Krewetki mogą być świetnym dodatkiem do sałatek, np. z pomidorami i sałatą lodową. Wszystko zależy od kich przyrządzenia i sposobu podania. W przyszłym tygodniu poznacie trzy przepisy kulinarne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *