Kalmary smażone w panierce

Lubicie kalmary?Ich smak jest niebywały – z jednej strony słodki, z drugiej słony, coś pomiędzy mięsem z kurczaka lub z indyka. Kalmary są smakołykiem ulubieńców owoców morza. W kuchni śródziemnomorskiej są cenione za wyjątkowy smak i wartości odżywcze. W kalmarach znajdziecie więcej mikroelementów niż w niejednej rybie. Owoce morza można gotować, smażyć i piec. Dziś mam dla was prosty przepis – kalmary smażone w panierce, które polecam z dippem czosnkowym.

Kalmary kupuję w hurtowni Makro. Mrożone kalmary są dostępne w postaci gotowych krążków lub oczyszczonych macek. Oczywiście o wiele lepsze byłyby świeże kalmary, ale te trudno jest dostać w postaci idealnie nadającej się na spozycie. Ponadto świeżo owoce morza należy oczyścić z błon i chrząstek, a za tym zadaniem nie przepadam.

Oto składniki:

  • pół kg oczyszczonych kalmarów,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra,
  • sok z cytryny,
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu.

Wykonanie:

Kalmary myję i osuszam, następnie – kroję w paski. W miseczce mieszam mąkę z kolendrą i pieprzem, w drugiej – roztrzepuję jajko. Na talerzu wysypuję bułkę tartą. Owoce morza kropię sokiem z cytryny. Obtaczam w mące, jajku i bułce (jak schabowe). W garnku rozgrzewam olej rośliny do wysokości 3/4. Wrzucam kalmary na gorący olej i smażę krótko przez 3 min. Kalmary układam na papierowy ręcznik, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję z frytkami i sosem czosnkowym. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *