Jaki chlebak do kuchni wybrać?

Pewnie wydaje się Wam, że wybór chleba do kuchni to przysłowiowa bułka z masłem. W końcu akcesorium ma spełniać tylko rolę pojemnika do przechowywania chleba i bułek. Warto wiedzieć, że budowa chlebaka odpowiada za świeżość, chrupkość i walory smakowe pieczywa. Chlebak chlebakowi nie równy. A bogata oferta na rynku wyposażenia kuchni potrafi przyprawić o zawrót głowy niejednego konsumenta.

W sklepach możemy kupić chlebaki wykonane z następujących materiałów:

źródło: ceneo.pl

źródło: ceneo.pl

Chlebaki drewniane – tradycyjne akcesoria kuchenne wykonane z naturalnego materiału, idealnie pasują do wnętrz w klasycznym stylu. Ich największą trwałość jest trudność w utrzymaniu czystości. Można w nich przechowywać pieczywo bez obaw o pojawienie się pleśni i zepsucie.

źródło: kuchenny-swiat.pl

źródło: kuchenny-swiat.pl

Chlebaki ze stali – metalowe wyposażenie do kuchni o błyszczącym lub matowym wykończeniu. Zwykle mają nowoczesny wygląd i świetnie sprawdzają się w kuchnia na miarę XXI wieku. Ich największą zaletą jest lekkość i trwałość. Natomiast gdy dostanie się do nich wilgoć (choć odrobinę), pojawia się proces pleśnienia – i to jest największą wadą metalowych chlebaków.

źródło: imged.pl

źródło: imged.pl

Chlebaki ceramiczne – to łatwe do przechowywania żywności pojemniki, które są bardzo trwałe i odporne na korozję chemiczną. Ceramika utrzymuje niezmienioną temperaturę pieczywa, zatem chleb zachowuje długo świeżość. Boczne otwory w chlebakach pozwalają na cyrkulację powietrza. W tym akcesoriach nie ma szans, aby powstała jakaś pleśń.

Nie polecam chlebaków plastikowych, ponieważ wykonane są z tworzyw sztucznych, które mogą emitować niebezpieczne dla zdrowia substancje. Są lekkie, tanie i łatwe u trzymaniu czystości.

Kupując chlebak do kuchni, weźmy pod uwagę również jego kształt. Na rynku znajdziemy modele owalne, okrągłe i prostokątne. Te ostatnie składają się z nieruchomej podstawy i rozsuwanej pokrywy. Warto przyjrzeć się akcesorium pod kątem szczelności – ważne jest to, aby posiadał otwory pozwalające na przepływ powietrza i wentylację, co nie dopuści do rozwoju pleśni.

Jeśli chodzi o cenę, to najtańsze są chlebaki drewniane i plastikowe, a najdroższe – ceramiczne i ze stali nierdzewnej. Częściej płacimy za markę niż za sam pojemnik na pieczywo. Ja zdecydowanie polecam drewno, które pasuje zarówno do wnętrz klasycznych, jak i nowoczesnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *