Jaka brytfanka do pieczenia mięsa?

Brytfanka jest najlepszym akcesorium kuchennym do przygotowywania mięs w całości. Na rynku znajduje się bogata gama naczyń tego rodzaju – różnią się przede wszystkim materiałem, z jakiego zostały wykonane. Najlepiej wybrać taką brytfankę, która będzie nadawała się do pieczenia mięs, zapiekanek, warzyw i makaronów. Dziś porównam materiał, z jakiego są wykonane brytfanki.

Brytfanki emaliowane

To stalowe naczynia, które są pokryte emalią. Używały je jeszcze nasze babcie, wypiekając w nich tradycyjne dania kuchni polskiej, m.in. gołąbki i bigos J Można je używać w piekarniku oraz w piecu kaflowym.

Brytfanki ze stali nierdzewnej

Są rzadko spotykane w domowej kuchni, bo częściej wykorzystywane w restauracjach i hotelach. Stal nierdzewna jest odporna na kwasy zawarte w gotowanych daniach i zapobiega rozwojowi baterii. Jeżeli potrzebujemy brytfanki do pieczenia drobiu, wybierzmy stalową z rusztem. Dzięki temu danie nie pływa w tłuszczu, ponieważ pływa on w dół naczynia. Warto pamiętać, że stal nierdzewna nie jest odporna na zarysowania, zatem nie poleca, kroić w niej mięsa.

Brytfanki szklane

Szklane naczynie żaroodporne jest najczęściej kupowane przez domowe gospodynie, ponieważ jest po prostu tanie. Taka brytfanka sprawdza się zarówno do pieczenia mięs, jak i zapiekanek. Można również przygotować w niej słodkie ciasto.

Brytfanki ceramiczne

Mają najwięcej ekologicznych właściwości, m.in. nie wytwarzają żadnych związków chemicznych podczas obróbki cieplnej. Jednak należy zachować szczególną uwagę podczas korzystania z tego rodzaju naczynia. Ceramika jest delikatna, zatem szybko ulega zarysowaniu, uszkodzeniu i pęknięciu. Dużą wadą tych brytfanek jest cena, np. w porównaniu do naczyń żaroodpornych.

Jaką zatem brytfankę wybrać do domu? Wszystkim polecam zakup naczynia emaliowanego lub ze stali nierdzewnej z rusztem. W każdej gastronomii przyda się również naczynie żaroodporne, które sprawdzi się podczas przygotowywania wielu dań. Nie polecam brytfanek silikonowych, które emitują związki chemiczne podczas obróbki termicznej dań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *