Jak sprawnie upiec rybę w piekarniku?

Polacy coraz częściej przygotowują zamiast mięsa wieprzowego rybę na obiad. Chętniej pieczemy niż smażymy. I dobrze, bo ryba z piekarnika jest nie tylko zdrowsza, ale również smaczniejsza. Ryba dobrze smakuje z warzywami lub sosem. Można wprowadzać różne składniki dodatkowe, które wpływają na jej smak. Rybę można piec na wiele sposobów. W rękawie, w folii, w naczyniu – to tylko kilka z nich.

Ważne jest marynowanie

Jak każde mięso, ryba świetnie smakuje, jeżeli wcześniej jest marynowana w ziołach. Aby pozbyć się charakterystycznego rybiego zapachu,  warto skropić mięso sokiem z cytryny. Rybę należy zawsze doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo zmielony). Warto kupić gotowe zioła do ryb lub wykorzystać zwykły pieprz cytrynowy do oprószenia mięsa. Koperek, estragon, rozmaryn, bazylia i zielona mięta – to zioła, które dobrze komponują się ze smakiem ryb. Rybę marynuje się krótko, biorąc pod uwagę czas marynowania mięsa drobiowego lub wołowego. Wystarczy 2 godziny, aby mięso przeszło zapachem przypraw.

Pieczenie ryby w folii

Aby zmniejszyć ryzyko szybkiego wysuszenia mięsa, warto piec rybę w folii. Tego typu rozwiązanie sprawdza się w przypadku dużych filetów. W naczyniach żaroodpornych sprawdza się pieczenie ryby w towarzystwie zalewy i sosów. Na tradycyjnej blasze można piec dania z ryb faszerowane lub zwijane. W ten sposób warto także przyrządzić rybę w cieście. Najzdrowszych sposobem pieczenia jest dla mnie obróbka termiczna w folii. Mięso po wyjęciu z piekarnika jest aromatyczne, kruche i jędrne. Warto wiedzieć, że piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Rybę (w zależności od gatunku i grubości mięsa) pieczemy od 15 do 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *