Jak oszczędzać energię w kuchni podczas gotowania i pieczenia?

Oszczędzanie energii nie jest tylko modnym trendem ekologicznym. W czasach wysokich rachunków za prąd staje się koniecznością. Ceny za energię elektryczną z roku na rok są coraz wyższe. Jesteśmy na pierwszym miejscu w krajach Unii Europejskiej, biorąc pod uwagę wysokość rachunków za prąd w porównaniu z zarobkami. Pozostaje nam nauczyć się żyć energooszczędnie. Warto zmienić niektóre codzienne nawyki, które wiążą się z wykorzystaniem energii. Właśnie w kuchni tracimy jej najwięcej, np. podczas gotowania, smażenia i pieczenia. Oto kilka porad, jak można rozsądnie gospodarować prądem w domowej gastronomii.

Energooszczędne gotowanie

Przygotowując ciepłe dania wykorzystujemy codziennie energię i nie ma w tym nic dziwnego. Wiele osób uważa, że na tego typu czynnościach nie da się oszczędzić. Tymczasem proste triki pozwolą na mniejsze zużycie prądu. Jednym z nich jest dostosowanie wielkości garnka do powierzchni palnika. Nierzadko zdarza się nam postawić  naczynie na za duży palnik i rozkręcić go na maksymalną moc. Uważamy przy tym, że potrawa szybciej się zgotuje, bo przecież garnek stoi na największym palniku. Nic bardziej mylnego! Płomień zamiast ogrzewać naczynie, oddaje energie na wszystko, co stoi obok, np. drugi garnek lub czajnik. Podobnie dzieje się, gdy postawimy na dużym palniku za mały garnek. Ponadto warto gotować w naczyniach, które mają płaskie dno, co sprawia, że potrawa szybciej stanie się ciepła. Pamiętać należy także o tym, aby zawsze gotować pod przykryciem. Polecam zakup pokrywek, które zawsze powinny znaleźć się w zasięgu ręki, gdy wstawiamy garnek na palnik. Co ważne – wlewajmy do naczynia tyle wody, ile jest potrzeba. To proste! Duża ilość wody wymaga więcej energii, aby przygotować ciepłe danie.

Energooszczędne pieczenie

Piekarniki elektryczne to ogromne „wampiry” energetyczne w naszej kuchni. Jeżeli zastanawiamy się co wybrać – płytę indukcyjną czy kuchenkę elektryczną? Odpowiedź jest bardzo prosta! Płyta indukcyjna „zeżre” o wiele mniej prądu podczas gotowania. Gdy pieczemy w piekarniku, pamiętajmy, aby nie otwierać drzwiczek co kilka minut, bo wtedy tracimy sporo energii. Ważne jest również to, aby wyłączyć kuchenkę elektryczną na kilka minut przed końcem pieczenia. Wykorzystujemy wówczas dostarczoną energię w postaci tzw. ciepła resztkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *