Jak dbać o kuchnię każdego dnia? Kilka praktycznych rad

Gotowanie w kuchni wymaga od nas szczególnej dokładności i precyzji, zwłaszcza po przygotowaniu posiłku. Codziennie obcujemy z parą wodną, wysoką temperaturą oraz wilgocią, które mogą destruktywnie wpływać na stan mebli, jakość tekstyliów oraz wygląd ścian.  Mimo tego, ze wiele detergentów spokojnie radzi sobie z różnego rodzaju plamami, warto nie tylko inwestować w dobre artykuły chemiczne, ale także przestrzegać kilku zasad w obchodzeniu się każdego dnia z naszą kuchnią. Oto one.

  1. Unikamy rozlewania wody. Im więcej wilgoci we wnętrzu, tym gorzej. Nawet świeżo zamontowane meble kuchenne nie lubią, jak ktoś potraktuje je mokrą szmatką. Im więcej wilgoci, tym niekorzystniej dla mebli drewnianych, fornirowanych czy wykonanych z płyty. Okleina pod wpływem pary wodnej może się odklejać od płyty MDF. A fronty drewniane szybko stracą swój unikalny kolor, staną się szare i brzydkie.
  2. Podczas gotowania warto często włączać okap kuchenny oraz dbać o dostateczne wietrzenie kuchni, by para wodna nie skupiała się na elementach meblowych. Warto używać pochłaniacza pary według parametrów mieszkania.
  3. Podczas pracy zmywarki warto pamiętać o tym, by ją otworzyć dopiero po 20 minutach, od wyłączenia programu. Dzięki temu para wodna opadnie wewnątrz sprzętu AGD.
  4. Pod szafkami wiszącymi nie stawia się ani ekspresu do kawy ani czajnika elektrycznego, ponieważ wysoka temperatura obecna w parze wodnej szkodzi okleinie meblowej.
  5. Do pielęgnacji mebli należy używać środków czystości, które nie niszą ich powierzchni. Najlepsze do tego celu będą łagodne mleczka oraz płyny rozpuszczalne w wodzie. Należy pamiętać o doborze szmatek i gąbek, które powodują zarysowania. Po wyczyszczeniu mebli należy użyć szmatki i przetrzeć do sucha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *