Jajko faszerowane: kilka sposobów

Zastanawiacie się już nad menu na niedzielne śniadanie wielkanocne? Chcecie zaskoczyć swoich najbliższych w tym roku niebanalnymi przystawkami z jajkami w roli głównej? Dziś podpowiadam, jak na kilka prostych i przede wszystkich tanich sposobów faszerować jajka. Oto przepisy na jajko z pieczarkami, tuńczykiem, łososiem norweskim i oczywiście z szynką.

Jajo z pieczarką

To przysmak dobry na każdą okazję i nie tylko na Wielkanoc. Jajka pieczarkami smakują wyśmienicie. Przygotowanie zajmie Wam jedyne 20 minut. Wystarczy podusić cebulę i pieczarki na maśle na niewielkim ogniu. Z ugotowanym i przede wszystkim zimnych jajek wyciągnąć żółtka i dodać je do pieczarek. Tak przygotowany farsz należy nałożyć łyżeczką na połówkę jajka. Całość udekorować majonezem.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Jajo z tuńczykiem

Ugotowane i ostudzone jajka kroimy na pół. Przygotowujemy farsz z tuńczyka, ogórka kiszonego, ryżu i kukurydzy. Wszystko mieszamy i układamy na jajku. Dekorujemy majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Jajo z łososiem

Łosoś norweski stał się przysmakiem polskich stołów. Nie może zabraknąć go na śniadaniu wielkanocnym. Wystarczy przygotować smaczną pastę rybną. To proste! Wystarczy ugotowanego łososia rozdrobnić na mniejsze części i dobrze przyprawić cytryną i koperkiem. Połówki jajek należy nafaszerować taką pastą. Gotowe!

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Jajo z szynką

Na wielkanocnym stole czołowe miejsce zajmują mięsa wieprzowe. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez jajek, babek i szynki. Tutaj propozycja na farsz z szynki. Wystarczy pokroić mięso na drobne kawałki (najlepsze będzie chude), dodać do niego drobno posiekane ogórki i czerwoną paprykę. Mamy farsz do jajek. Całość warto udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *