Jagnięcica – świetny pomysł na wytwory wielkanocny obiad

Delikatna, chuda i wspaniale pachnąca jagnięcina to mięsny przysmak uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole jako danie główne upieczona w niskiej temperaturze w towarzystwie ziół.  Najlepsze mięso z jagnięciny to udziec, który najlepiej smakuje po kilku dniach marynowania. Warto go upiec w całości lub pokroić na steki i usmażyć na patelni z cebulą, czosnkiem, a nawet z pomidorami i pomarańczami. Możliwości na przygotowanie udźca z jagnięciny jest naprawdę wiele. Osobiście polecam mięso przyrządzone w tradycyjny sposób z dodatkiem takich ziół, jak rozmaryn, tymianek, mięta i estragon.

Jagnięcina – właściwości odżywcze

Mięso z młodych jagniąt uchodzi za jedno z najzdrowszych na świecie. Wyróżnia są ogromna zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu linolowego, który ma właściwości antynowotworowe. Związki orotowe zawarte w tym mięsie spowalniają procesy starzenia się organizmu.  Mięso z jagnięciny jest bogate w witaminy z grupy B potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.  Jagnięcina zawiera również wysokiej jakości białko oraz sporo żelaza i cynku.

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Jagnięcina – dostępność w sklepach

Mimo świadomości, jak zdrowe jest mięso z jagniąt, wciąż jemu go niewiele z kilku powodów. Po pierwsze – ze względu na cenę, bo za 1 kg łopatki jagnięcej bez kości należy zapłacić ok. 70-80 złotych. Warto szukać promocji na mięso w hurtowniach artykułów spożywczych, m.in. w Makro, które oferuje bogatą gamę produktów adresowanych do restauracji i gastronomii. Po drugie – dostępność. Jagnięciny nie kupimy w pierwszym lepszym sklepie spożywczym.  Może dlatego mięso owcze tak rzadko pojawia się na polskich stołach. W końcu jest prawdziwym rarytasem. Warto jednak czasami, np. od święta zafundować swoim bliskim wykwintny obiad. Delikatne mięso z jagniąt posmakuje także dzieciom.

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Udziec jagnięcy – jak przyrządzić?

Udziec z małych jagniąt polecam przygotować w całości. Mięso należy wcześniej marynować w przyprawach, m.in. w soli, pieprzu, tymianku, rozmarynie i nasionach kopru włoskiego. Do marynaty polecam także wykorzystać czosnek, odrobinę musztardy oraz 500 ml czerwonego wina półwytrawnego. Przed upieczeniem mięsa można je lekko podsmażyć na patelni, a następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego i skropić niewielką ilością oliwy z oliwek. Można mięso wyłożyć pokrojoną w kostkę marchewką. Podczas przyrządzania udźca z jagniąt waży jest sam sposób pieczenia. Uwaga! Udziec piecze się ok. 5 godzin w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Potrzeba wiele cierpliwości na przygotowanie smacznej, chrupiącej i delikatnej pieczeni.  Polecam podawać podawać z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *