Grill na majówkę? Jestem na tak!

Tak jakoś się przyjęło w naszym kraju, że na majówkę robi się grilla. Cała Polska zajada się kiełbaskami, karkówką i szaszłykami. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendu majowego bez zapachu grilla. Ja również należę do tego grona. W tym roku (jeżeli tylko pogoda „dopisze”) planuję garden party z przyjaciółmi. Idę na łatwiznę i kupię gotowe mięso do pieczenia. Zyskuję czas poświęcony na marynowanie oraz pieniądze, bo gotowe przysmaki są o wiele tańsze niż mięso przygotowywane w zaciszu domowej kuchni.

Mięso wieprzowe

źródło:pinterest

źródło:pinterest

W wielu supermarketach i sklepach spożywczych znajdziecie ogromny wybór kiełbas na grilla. Osobiście nie polecam Wam kiełbasy chudej, ponieważ szybko straci swoje właściwości po położeniu na ruszt. Na grillu świetnie sprawdza się kiełbasa śląska i krakowska. Jeżeli majówka, to i karkówka. Mięso te można przyrządzić na kilka sposobów. Warto zakupić gotowe mięso w przyprawach na grill. Szybko i wygodnie przygotujcie jedzonko. Wystarczy tylko wyjąć przyprawione mięso i wrzucić na ruszt.  Polecam również bekon w przyprawach z grilla. W ofercie marketu MAKRO znajdziecie cienkie plastry bekonu, które zostały zwinięte na patyczku. To idealna przekąska do piwa.

Mięso drobiowe

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Moje dzieci uwielbiają skrzydełka z grilla. Chrupiąca skórka, jedwabiste mięso i aromatyczny zapach – nie można się im oprzeć. Druga propozycja drobiowa na grilla to sznycle z kurczaka w gotowych przyprawach. Pierwszy raz jadłam sznycle rok temu. Zakochałam się w tym smaku od razu. To gotowa potrawa na obiad. Możecie upiec do tego ziemniaki i zrobić surówkę. Macie obiad dla całej rodziny. Prawdziwe rarytasy na grilla to szaszłyki drobiowe. Gotowe produkty kupicie w wielu sklepach. Nie musicie kroić warzyw, porcjować kurczaka i marynować mięsa. Wyciągacie szaszłyk z opakowania i gotowe!

Uwaga! Mięso należy układać na specjalnych tackach, do których spływa tłuszcz. W przeciwnym razie dym oraz tłuszcz, zawierający rakotwórcze substancje, zacznie spływać do mięsa. Jeżeli chcecie grillować warzywa, to pamiętajcie o tym, aby najpierw wrzucić na ruszt te najtwardsze, a później te miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *