Dekoracje mazurków wielkanocnych: moje inspiracje

Dziś podpowiadam jak można udekorować wielkanocne ciasta. Mazurki, które są wpisane w tradycję Świąt Wielkiej Nocy nie tylko świetnie smakują, ale również stanowią niebywałą ozdobę każdego stołu. Do ozdabiania mazurków możecie wykorzystać następujące artykuły spożywcze: owoce kandyzowane, czekoladę, galaretki, bakalie, orzechy, żelki, cukierki, masę kajmakową, lukier, kolorowe posypki, wiórka kokosowe oraz wszystko to, co zaprezentuje się efektownie na świątecznym cieście.

dekoracje 2

Posypka migdałowa nie tylko prezentuje się doskonale na cieście, ale również smakuje niebywale, szczególnie w połączeniu z masą kajmakową (jak na zdjęciu powyżej). Do dekoracji ciasta użyto również draże w białym kolorze i na kształt jajka wielkanocnego.

dekoracje 3

Mazurek na kształt pisanki może być ozdobą każdego stołu wielkanocnego, aż szkoda kroić ciasto, bo prezentuje się świetnie. Do udekorowania maślanego ciasta zastosowano białą oraz czarną czekoladę w postaci roztopionej oraz gwiazdki.

dekoracje

Mazurek udekorowany orzechami arachidowymi i wiśnią w kształcie kwiatów wygląda apetycznie. Wszystko posypane wiórkami kokosowymi i otoczone migdałami. Finezyjne ciasto o zielonej polewie zachęca do schrupania.

dekoracje 4

Ostatnia propozycja z napisem „Wesołych Świąt” wymaga nieco pracy oraz trochę staranności, szczególnie jeśli chodzi o „wyklejenie” za pomocą białych cukierków i czekoladowej posypki bazi. Całość otoczona kruchymi ciastami i oblana czekoladową polewą.

Źródła zdjęć: www.pinterest.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *