Czekolada najlepsza na smutek

O czekoladzie wpływającej pozytywnie na nasze samopoczucie pisałam nie raz. Jestem czekoladoholiczką bez dwóch zdań. A gdy nachodzi jesień czekolada zajmuje honorowe miejsce w kuchennej szufladzie ze smakołykami. Jest to gorzka czekolada, która ma najwięcej składników korzystnie wpływających na organizm. Zawsze wybieram czekoladę, która mam min. 70% miazgi kakaowej w swoim składzie. Oznacza to jedno – nie jest to artykuł spożywczy czekoladopodobny, a prawdziwy produkt z pewną dawką magnezu.

Czekoladoterapia

Magiczna moc czekolady sprawia, że po zjedzeniu chociaż jednej kostki czujemy się ciut lepiej i przede wszystkim zapominamy na moment o zmartwieniach i problemach dnia codziennego. Nie jest tajemnicą, że podczas konsumpcji czekolady wytwarzają się w organizmie hormony szczęścia, dzięki czemu czujemy się lepiej. Stymuluje układ nerwowy, poprawia koncentrację i dodaje energii. Ale to nie wszystko! Bo w czekoladzie można znaleźć moc składników, takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Po takiej „dawce” informacji, z pewnością spojrzycie na czekoladę z przychylnym okiem. Chodzi mi zwłaszcza o Panie, które od słodyczy stronią na pół metra. Kostka czekolady zdziała cuda!

Czekoladowe przepisy

Z czekoladą można wyczarować wiele przepisów, które ukoją zmysły i poprawią nastrój podczas długich, jesiennych wieczorów. Godne polecenia czekolady to te na gorąco z dodatkiem chili, cynamonu, wanilii i orzechów. Równie smaczne czekolady (choć dość kaloryczne) to te z bitą śmietaną i lodami. Do gorącej czekolady można dodać także rum lub whisky. Tak przygotowany napój świetnie sprawdza się, gdy chcemy szybko ogrzać organizm po powrocie do domu. Do czekolady warto dodać także imbir, który działa podobnie, jak wspomniane alkohole. A próbowaliście czekolady z mlekiem kokosowym? To naprawdę świetny przysmak na poprawę samopoczucia. Wpis już niebawem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *