Czas na grilla!

Początek maja nie przywitał nas pogodą sprzyjającą grillowaniu. Zbliża się jednak kolejny długi weekend. Miejmy nadzieję, że słońce i ciepło będzie z nami już do końca tego miesiąca. Najbardziej cieszy mnie jednak to, że będę mogła pogrillować z rodziną. Grillowanie to chyba nowa polska tradycja. Wiać to w sklepach, w których pojawia się coraz więcej akcesoriów służących przygotowywaniu dań. Wszakże dobrze przygotowane przystawki z grilla (sprawdź) mogą być naprawdę wyśmienitą przekąską. Co grillują Polacy?

Soczyste mięsa

Karkówka, kiełbasa, kurczak – to najchętniej kupowane rodzaje mięs, które rzucamy na ruszt podczas garden party w ogrodzie. Sekret dobrego smaku mięsa tkwi w technice grillowania. Nie wystarczy zakup dobrego sprzętu, ważny jest również czas, kiedy mięso leży na ruszcie.  I tak, karkówka powinna grillować się ok. 6 min., kiełbasa – 5 min., kurczak – 6 min. z każdej strony,  ;polędwica wieprzowa – 8 min. z każdej strony, żeberka  – 25 min. Zanim wrzucicie mięso na grilla, trzeba je zmarynować, zwłaszcza karkówkę. Właściwy wybór przypraw sprawi, że mięso po zdjęciu z rusztu będzie aromatyczne. Po upieczeniu mięsa na grillu, warto zdjąć je i odstawić na bok na kilka minut.

Przekąski warzywne

Grillowane warzywa również mają swój urok. Świetnie smakują podawane jako przystawki na garden party lub dodatek do mięs. Warzywne dania z grilla mogą zachować swój kolor i smak, jeśli tylko będą dobrze przygotowane. Papryka, cebula, ziemniaki, bakłażan, cukinia – to warzywa, jakie najczęściej rzucamy na ruszt. Ważne jest to, aby były pokrojone w taki sposób, by można było je położyć na płasko na grillu. Jednym ze sposobów grillowania warzyw, jest zawijanie w folię albuminową, dzięki temu nie wydostaną się z nich soki a z nimi składniki odżywcze. Bez względu na rodzaj warzyw, temperatura nie powinna być zbyt wysoka, a czas grillowania zbyt długi. Jedni wolą, gdy warzywa są miękkie, inni – chrupkie.

Źródło ikony wpisu: makro.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *