Cudze chwalicie – o zapomnianej kuchni polskiej

Lubicie eksperymentować w kuchni? Ja uwielbiam to robić! Chyba zdążyliście to zauważyć po bogatej galerii przepisów kulinarnych na moim blogu. Jak widać – inspiruje mnie wszystko co wiąże się ze zdrowym gotowaniem, kuchnią śródziemnomorską, kuchnią domową – nieskażoną konserwantami i naturalną. Od czasu do czasu zrobię coś ekstra dla bliskich. Oczywiście w moim menu znajdzie się miejsce dla fast foodów – choć te wykonane przeze mnie są o niebo lepsze od tych serwowanych w butkach na mieście. Ostatnio coraz chętniej sięgam po sprawdzone przepisy mojej babci. Znajdziecie tutaj wiele przysmaków kuchni polskiej, której dzisiaj pragnę poświęcić wpis. 

Między wschodem a zachodem

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Ostatnio obserwuję dwa trendy kulinarne w polskiej branży horeca. W moim mieście powstają restauracje nawiązujące do kuchni Europy Zachodniej, tj. włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej oraz gastronomie z duchem orientu, tj. jadłodajnie chińskie i japońskie. Nie wspomnę już o barach szybkiej obsługi typy fast foodów – tego typu lokali jest z każdym dniem coraz więcej. Kebabowniki lub jak kto woli – budki sprzedające kebab – rosną jak grzyby po deszczu i założę się, że w każdym większym mieście znajdziecie je na każdej, nawet wąskiej ulicy. Tak jakoś się porobiło, że kulinarny świat nie jest już nam obcy i może coraz rzadziej jadamy rodzime specjały…

Swojska kuchnia polska

źródło:pinterest

źródło:pinterest

A szkoda, bo nieco zapomniana kuchnia staropolska jest równie smaczna i wykwintna jak kuchnia francuska czy grecka. Niektóre specjały są naprawdę fantastyczne, ba! mają nawet swój szlachecki rodowód.

Zupy, pierogi i naleśniki – to potrawy kuchni polskiej, które nie zastąpią nigdy dla mnie takich smakołyków jak sushi czy kebab. Warto do nich wracać i wprowadzać do codziennego menu. Przy odrobinie kulinarnej kreatywności zwykle pierogi mogą nabrać niecodziennego smaku. Wystarczy, że użyjemy niebanalnego farszu w postaci awokado. Gdy macie dość klasycznych zup kuchni polskiej, polecam wprowadzić ich urozmaicenie, np. dodając rybę. Zwykła kartoflanka będzie smakować wyśmienicie, gdy połączymy jej smak z łososiem.

Poszukiwanie nowych smaków i inspiracji kulinarnych jest rzeczą naturalną. Możemy modyfikować przepisy i wykorzystywać dania, które zapisane są w księdze kuchni polskiej. Łączenie tego co w kuchni polskiej jest najlepsze z nowinkami z zachodu i wschodu może być interesującym eksperymentem kulinarnym. Już niebawem nowe przepisy na moim blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *