Ceramiczny zlew w kuchni – zalety i wady

Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej małymi kroczkami odchodzą do lamusa. Ich miejsce zaczynają zajmować zlewy ceramiczne oraz granitowe. Szczególnie te pierwsze mają coraz więcej zwolenników, ponieważ są bardzo odporne na działanie wysokich temperatur, zarysowania, plamy po kwasach i inne zabrudzenia. Więcej o zaletach, ale także i wadach tych zlewów przeczytacie w moim wpisie.

Stojąc przed remontem kuchni, wybór zlewu okazał się kwestią pierwszorzędną. W końcu mojej małej gastronomii może zabraknąć stołu, noży czy piekarnika, ale bez dobrego zlewu ani rusz. Wybrałam zlew z ceramiki i to był strzał w 10. Nie ma róży bez kolców, zatem i zlewy wykonane z ceramiki mają swoje wady. Zacznę jednak od pozytywnych stron.

Zalety zlewów ceramicznych

źródło: czasnawnetrze.pl

źródło: czasnawnetrze.pl

Dlaczego warto? Jednym z powodów jest wytrzymałość materiału. Wszakże ceramika powstaje w procesie wypalania z gliny, dlatego jest bardzo twarda i odporna na działanie czynników mechanicznych. Taki zlew nie ulega zarysowaniom podczas codziennego użytkowania oraz jest bardzo łatwy w czyszczeniu. Największą jego zaletą jest to, że nie przyczepia się do niego brud i nie osadza kamień. Ponadto jest odporny na środki chemiczne, dlatego bez obaw możemy stosować na niego ulubiony płyn lub mleczko do czyszczenia. W przeciwieństwie do zlewów wykonanych ze stali na zlewach ceramicznych nie widać ani żadnych zacieków, ani smug. Warto także wspomnieć, że są odporne na działanie wysokich temperatur. Wiele osób zauważa także, że ceramika jest bardziej estetyczna i świetnie pasuje do wnętrz zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych.

Wady zlewów ceramicznych

Jak dla mnie zlewy ceramiczne to zakup warty uwagi, mimo swojej wysokiej ceny. Wiele osób uważa, że to właśnie cena jest największą wadą tego rodzaju zlewozmywaków. Warto jednak rozważyć „za” i „przeciw”, bo zakup zlewu to inwestycja na lata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *