4 powody, dla których warto posiać rzeżuchę tej wiosny

Zbliża się święta Wielkanocne, zatem wiele osób sieje rzeżuchę, by choć na parapecie mieć odrobin ę zieleni w ładnej doniczce ze sztucznym kurczakiem lub cukrowym barankiem. W wielu domach roślinę tę wysiewa się tylko w celach estetycznych. Tymczasem warto odkryć w rzeżusze skarby zdrowia. Oto one.

Rzeżucha oczyszcza organizm

W medycynie ludowej roślina ta uchodziła za ziele na bolączki jelitowe, oczyszczanie organizmu z pasożytów i świeży oddech. Rzeżucha pomaga usuwać toksyny z organizmu i obniżać poziom cukru we krwi. Ponadto zielenina ta wspomaga prawidłową przemianę materii.

Wpływa kojąco na skórę i wzmacnia włosy

Rzeżucha to skarbnica witamin i mikroelementów. Liście tej rośliny zawierają niewiele białka i cukrów i sporo witaminy K, C, A, B1, B2, EE i PP. W rzeżusze znajdują się sole mineralne, tj. magnez, żelazo, wapń, siarka i jod. Roślina jest wskazana kobietom w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Dzięki zawartości siarki, poprawia urodę, tzn. wzmacnia włosy i paznokcie oraz dobrze wpływa na stan skóry trądzikowej (mowa o wykorzystaniu soku z liści rzeżuchy na zmiany skórne).

Chroni oczy

Rzeżucha powinna być stałym kompanem codziennych śniadań okularników. Zawiera zielony barwnik, który chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV. Warto więc jeść ją na kanapkach, np. w towarzystwie twarogu.

Zapobiega nowotworom

Dzięki zawartości dużej dawki witaminy C, rzeżucha chroni DNA przed działaniem wolnych rodników. Jest szczególnie polecana palaczom, gdyż zawiera substancje chroniące płuca przed negatywnym oddziaływaniem toksyn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *