Idealny opiekacz do kanapek: czyli jaki?

Długo szukałam sprzęty AGD, który zaspokoi potrzebny moich najmłodszych członków rodziny. Dzieci bowiem uwielbiają opiekane kanapki zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Opiekacz zatem to urządzenie AGD, które polecam szczególnie zakupić. Pomaga szybko, sprawnie i przede wszystkim smacznie przygotować ulubione grzanki, sandwiche i nawet dania niczym prosto z grilla. Poniżej kilka podpowiedzi: na co zwrócić uwagę gdy kupujemy opiekacz.

Po pierwsze: obudowa

Dobry opiekacz poznacie po obudowie. Nie polecam tanich plastików. Jestem pewna, że posłużą w Waszej kuchni przez kilka miesięcy i zaraz przestaną działać (to nie żart!). Materiał powinien być bardzo twardy, solidny, gruby oraz odporny na nacisk. Z pewnością dobre opiekacze wykonane będą z metalu. Co więcej – zwróćcie uwagę na powłokę, z której wykonana jest powierzchnia grzewcza. Powinna być przede wszystkim łatwa do czyszczenia i usuwania przywierających do niej potraw.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Po drugie: moc AGD

Oczywiste jest to, że opiekacz o większej mocy szybciej przygotuje grzanki niż te słabszy. Jakie są zatem optymalne granice? Do użytku domowego wystarczy Wam AGD o mocy 700-800 W. W takim sprzęcie opieczecie kanapki bez najmniejszych trudności. Dobrej jakości model oferuje firma Zelmer – wiodący na polskim rynku producent sprzętu AGD. Największą jego zaletą jest to, że szybko się nagrzewa i jest bardzo prosty w obsłudze.

Po trzecie: funkcje i zabezpieczenia

Jak na typowy gadżet kuchenny przystało, opiekacz na miarę XXI wieku musi posiadać funkcje. Największym zaskoczeniem dla mnie jest to, że niektóre sprzęty do opiekania mają zmienne trypy dostosowane do różnych potraw. Wygodnym rozwiązaniem w opiekaczach są czujniki temperatury oraz system wyłączania, gdy urządzenie się przegrzeje. Niektóre modele mają również antypoślizgowe nóżki.

Czy wiecie, że na rynku kupicie także opiekacze 3w1, a nawet 4w1? W takim AGD przygotujecie nie tylko tosty na śniadanie, możecie zrobić również gofry, naleśniki oraz grillować mięso, ryby oraz warzywa. Wystarczy tylko zmienić płytkę i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *