Brytfannka niejedno ma imię

Postanowiłam zakupić brytfannkę do pieczenia mięsa. Długo szukałam produktu, który spełni wszystkie moje oczekiwania. Nie było łatwo! Znacie mnie. Jeżeli chodzi o zakup wyposażenia do kuchni, to jestem perfekcjonistką i wszystkie akcesoria muszą spełniać wiele kryteriów, zanim wylądują w zakupowym koszyku.


Akcesoria kuchenne na rynku różnią się przede wszystkim ceną i wyglądem. I tak jest w przypadku brytfannek. Niezmiernie ważnym kryterium, które zdecydowało w moim przypadku o zakupie naczynia jest materiał wykonania. Wybrałam brytfannkę, która ma zastosowanie w profesjonalnym przemyśle gastronomicznym. Ale zanim podzielę się z Wami moim zakupem, napiszę jakie produkty oferuje rynek.

Po pierwsze – brytfannki żaroodporne
Największą ich zaletą jest uniwersalne zastosowanie. Można w nich piec dosłownie wszystko – mięso, warzywa, makarony, ryże. Ale jak to mówią: co do wszystkiego, to do niczego! Jeżeli chodzi o pieczenie mięsa, to brytfannki żaroodporne spełniają moje wymagania na ocenę 3. Musimy bardzo uważać podczas pieczenia, naczynia te bowiem ulegają szybkiemu nagrzewaniu. Mogą pękać. Dużą ich zaletą jest cena: za 17 złotych kupimy naczynie 5 litrowe. Nie daję jednak gwarancji, że podłuży Wam na lata.

brytfannka żaroodporna (źródło: www.stylowazastawa.pl)

brytfannka żaroodporna (źródło: www.stylowazastawa.pl)

Po drugie – brytfannki teflonowe
To nieco droższa propozycja od brytfannek żaroodpornych. Na rynku znajdziemy najtańsze modele teflonowe za 40 złotych. Jednak nie będą odporne na wysokie temperatury jak brytfannki za które zapłacimy nieco więcej (około 100 złotych). Te mają doskonałe właściwości izolacyjne, posiadają dno dostosowane do różnych źródeł ciepła. Teflon jest jednak kontrowersyjnym surowcem na naczynia i artykuły kuchenne. Osobiście brytfannką teflonowym mówię NIE.

brytfannka teflonowa (źródło: www.homebook.pl)

brytfannka teflonowa (źródło: www.homebook.pl)

Po trzecie – brytfannki ceramiczne
To moje kuchenne must have. Są wykonane z kamionki i nadają się do pieczenia wszystkiego. Największą ich zaletą jest to, że bez problemu można je wstawić do zmywarki lun używać w mikrofalówce. To zdrowe akcesoria kuchenne, które są najczęściej używane w małych i dużych gastronomiach. I co najważniejsze – są odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Posiadam brytfannkę prostokątną marki H-line.

brytfannka ceramiczna (źródło: brytfannka teflonowa (źródło: www.homebook.pl)

brytfannka ceramiczna (źródło: brytfannka teflonowa (źródło: www.homebook.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *